Soldați ruși, luați de ape după prăbușirea barajului Kahovka, spun militarii ucraineni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectivele ucrainene au văzut soldați ruși luați de ape și fugind de pe malul estic al râului Nipru după prăbușirea barajului din Nova Kahovka, a declarat un ofițer din armata ucraineană. Totodată, mulți soldați ruși au murit sau au fost răniți în haosul creat de inundații, a mai spus acesta.

Apa acoperă străzile din localitatea Nova Kahovka FOTO Twitter
Apa acoperă străzile din localitatea Nova Kahovka FOTO Twitter

După prăbușirea uriașului baraj de peste Nipru din regiunea Herson, în noaptea de luni spre marți, „nimeni de pe partea rusă a malului nu a putut să scape. Toate regimentele pe care rușii le au pe acea parte a râului au fost inundate”, a declarat pentru CNN căpitanul Andrei Pidlisnîi.

Acesta a mai spus că are convingerea că ocupanții ruși au efectuat un atac intenționat asupra barajului în scopul de a perturba planurile ucrainene în vederea contraofensivei.

„În jur de ora 03.00, inamicul a aruncat în aer hidrocentrala Kahovka pentru a creșe nivelul apei și inunda căile de acces și malul estic al râului Nipru, ca și așezările de acolo. Și ca să facă imposibil forțelor ucrainene să avanseze în viitor”, a susținut el.

Ofițerul ucrainean a explicat că dispunerea terenului din jurul râului echivalează cu faptul că armata rusă situată pe malul estic a suferit un impact serios de pe urma distrugerii barajului. El spune că unitatea sa a fost în poziția de urmări ce a urmat după spărtura produsă în baraj cu ajutorul dronelor și efectivelor prezente la fața locului.

„Malul stâng [de est] se află mai jos decât malul drept, astfel că a fost inundat mai mult. Pozițiile inamicului chiar pe malul râului au fost, de asemenea, inundate. Trebuie să înțelegeți că pozițiile inamicului nu sunt doar tranșee, ci și case civile obișnuite în care locuiau”, a declarat Pidlisnyi.

Este posibil ca unitățile rusești aflate în pericol din cauza torentelor să nu fi fost avertizate, pesemne pentru a menține elementul surpriză, a adăugat Pidlisnîi.

Nivelul apei a continuat să crească miercuri după ce barajul și centrala hidroelectrică ocupată de ruși au fost distruse marți dimineață, obligând peste 1.400 de persoane să își părăsească locuințele și amenințând rezervele vitale de apă, în timp ce apa revărsată a inundat orașe, sate și terenuri agricole.

Kievul susține că barajul controlat de ocupanții ruși nu putea fi distrus din exterior, ci doar o detonare din interior l-ar fi putut face să se prăbușească. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris situația ca fiind „o bombă ecologică de distrugere în masă" și a spus că procurorii ucraineni investighează incidentul ca pe un caz de „ecocid”.

„Consecințele tragediei vor fi clare peste o săptămână. Când apa se va duce, va fi limpede ce a rămas și ce se va întâmpla în continuare", a declarat el.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite