Social-democraţii germani pierd teren înaintea unui test electoral foarte important

0
0

Cu numai două săptămâni înainte de alegerile regionale din landul Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat din Germania, social-democraţii încep să piardă teren în sondaje.

Potrivit unei anchete sociologice Emnid publicate duminică, social-democraţii lui Martin Schulz sunt creditaţi, la nivel general, cu 29% din intenţiile de vot, cu 2% mai puţin faţă de săptămâna trecută şi cu 4% mai puţin faţă de luna februarie, când barometrele de opinie îi plasau înaintea creştin-democraţilor cancelarului Angela Merkel.

Însă acum, conservatorii şefei executivului de la Berlin întrunesc 36% din opţiunile electorale, astfel că „efectul Schulz“ (creşterea considerabilă a social-democraţilor în sondaje după desemnarea fostului preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz drept candidat pentru postul de cancelar la legislativele din toamnă) a început să pălească.

Pentru Partidul Social Democrat german (SPD) alegerile din data de 14 mai din Renania de Nord-Westfalia reprezintă un test foarte important. Asta pentru că deşi zona este un vad al social-democraţilor, sondaje recente făcute în acest land federal sugerează că Uniunea Creştin-Democrată (CDU) vine puternic din urmă. 

Dacă la jumătatea lui martie SPD întrunea, potrivit unui sondaj Forsa, 40% din opţiuni, iar CDU - 26%, un sondaj al aceleiaşi instituţii publicat pe 28 aprilie credita SPD cu 35%, iar CDU cu 29%.

Iar pentru SPD ar fi un dezastru să piardă alegerile chiar în bastionul său sau să obţină un scor care să nu avantajeze formaţiunea în mod real.

Între timp, vor avea loc alegeri şi în landul Schleswig-Holstein (nord). Mai precis, pe data de 7 mai. Şi aici se anunţă o luptă destul de dură. Creştin-democraţii sunt creditaţi cu 32,5% din intenţiile de vot, în timp ce social-democraţii întrunesc 30% din opţiuni.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite