Slovacia: Preşedintele Andrej Kiska respinge guvernul prezentat de premierul desemnat Peter Pellegrini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Pellegrini Foto: EPA/EFE
Peter Pellegrini Foto: EPA/EFE

Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a respins, marţi, cabinetul premierului desemnat Peter Pellegrini şi a cerut schimbări guvernamentale semnificative până vineri, pentru a calma criza politică provocată de asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, relatează Reuters şi AFP.

„I-am spus că nu voi numi guvernul în formula pe care mi-a propus-o“, a declarat preşedintele pentru presă.

Pellegrini a fost desemnat să-i succeadă lui Robert Fico, care a demisionat în urma asasinării jurnalistului Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, care scria despre cazuri de corupţie, şi a logodnicei sale. 

Cei doi au fost împuşcaţi luna trecută în locuinţa lor, iar la scurt timp în Slovacia au izbucnit cele mai ample proteste de la căderea comunismului, în urmă cu aproximativ trei decenii. Demonstranţii au cerut noi alegeri, dar şi o anchetă corectă în cazul asasinării jurnalistului.

De altfel, organizatorii protestelor au anunţat că vor organiza şi vineri o manifestaţie la Bratislativa, dar şi în alte mari oraşe din ţară.

În acest context, Kiska l-a presat pe Pellegrini, care face parte din partidul Smer al lui Rober Fico şi care este vicepremier, să vină cu propuneri menite să aplaneze criza.

„Pellegrini trebuie să-i convingă pe oameni că noul guvern va aduce schimbările pe care noi le aşteptăm. El trebuie să formeze un guvern stabil, a cărui componenţă, în special la Ministerul de Interne, va fi în măsură să calmeze un timp atmosfera în societatea noastră“, a afirmat preşedintele Slovaciei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite