Situația pe front: avans ucrainean la Bahmut. Acțiuni ofensive respinse în Donețk și Zaporojie, susține armata rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Situaţia este tensionată în toate zonele frontului", a scris pe Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Intensitatea luptelor a crescut în Donețk FOTO PROFIMEDIA
Intensitatea luptelor a crescut în Donețk FOTO PROFIMEDIA

„Inamicul îşi concentrează în continuare eforturile pe direcţiile (oraşelor) Liman, Bahmut, Avdiivka şi Mariinka, luptele grele continuă", a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei a anunțat că trupele ucrainene au înaintat 1,2 kilometri în preajma oraşului Bahmut în ultimele 24 de ore, după asalturi succesive desfăşurate acolo în ultimele zile ce urmăresc încercuirea pe flancuri a trupelor ruse ce controlează oraşul.

Rusia susține că a respins tentativele la contraofensivă ale trupelor ruse

Șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, i-a raportat preşedintelui Vladimir Putin că trupele ruse au respins o serie de atacuri ucrainene în provinciile Doneţk şi Zaporojie, atacuri prezentate de Ministerul rus al Apărării ca făcând parte din mult aşteptata contraofensivă ucraineană. Potrivit Moscovei, aceasta a fost lansată duminică şi până în prezent nu a înregistrat niciun succes.

Rusia susţine că, în ultimele 24 de ore trupele ucrainene, au pierdut circa 1.200 de soldaţi şi aproximativ 40 de tancuri, bilanţ neconfirmat de vreo sursă independentă.

De cealaltă parte, Kievul susţine că încă nu a lansat contraofensiva majoră pentru recuperarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, dar oferă puţine informaţii despre operaţiunile sale care totuşi s-au intensificat în ultimele zile.

Pierderi „semnificative”

Doi oficiali americani au declarat postului CNN că armata ucraineană s-a lovit de o rezistenţă peste aşteptări din partea trupelor ruse în încercările din ultimele zile de a străpunge liniile acestora din urmă şi că trupele ucrainene au suferit pierderi "semnificative" în soldaţi şi echipamente grele, inclusiv numeroase blindate americane MRAP.

Aceleași surse de la Washington sunt însă de părere că aceste pierderi nu vor afecta capacitatea armatei ucrainene de a conduce contraofensiva, avertizând totodată că trupele ruse sunt bine instalate în linii defensive amenajate eşalonat şi protejate de câmpuri minate ce au provocat deja pierderi printre blindatele armatei ucrainene.

Precauție în Rusia

Oficialii ruşi sunt la rândul lor precauţi, subliniind de asemenea că armata ucraineană nu a introdus în luptă mare parte din rezervele pregătite pentru contraofensivă, deşi au fost deja angajate în lupte echipamentele occidentale, inclusiv tancuri Leopard.

Acum este "doar începutul", a estimat Vladimir Rogov, un lider prorus din Zaporojia, care a vorbit despre respingerea unei acţiuni ofensive ucrainene în apropierea oraşului Orehovo.

Trupele ruse au "respins primul atac", dar armata ucraineană "nu a introdus încă în luptă principalele sale forţe", a temperat la rândul său Dmitri Rogozin, un fost înalt responsabil rus, potrivit căruia Ucraina a adunat pentru contraofensiva sa circa 600 de tancuri.

Numeroşi comentatori sunt de acord că această contraofensivă a început, chiar dacă armata ucraineană nu a introdus încă în luptă toate forţele pregătite pentru această acţiune şi care sunt echipate cu arme occidentale performante.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite