Sistemele de rachete Iskander, capabile să transporte focoase nucleare, operaţionale în Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minskul a anunţat miercuri că sisteme ruse de rachete balistice Iskander sunt acum operaţionale pe teritoriul Belarusului după ce artilerişti belaruşi au fost instruiţi în Rusia cum să le opereze, a relatat Reuters preluat de Agerpres.

Rușii au instalat rachete Iskander în Belarus FOTO EPA-EFE
Rușii au instalat rachete Iskander în Belarus FOTO EPA-EFE

Rachetele sistemelor Iskander sunt capabile să lovească ţinte de până la 500 de kilometri, a precizat miercuri Ministerul Apărării belarus.

"După finalizarea cursului teoretic, artileriştii au efectuat pregătire practică pe poligoanele de tragere din Belarus", a adăugat ministerul.

În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în urma unei întrevederi cu Aleksandr Lukaşenko, omologul său belarus, că Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare.

Iskander-M este un sistem mobil de lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de până la 500 km. Rachetele sale pot purta încărcătură convenţională sau focoase nucleare.

La începutul lui iulie, Belarusul a anunţat că a transferat sub controlul total al Rusiei aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, unde a fost amenajată o bază militară. Pe acest aerodrom se află o subunitate (divizion) de rachete Iskander-M şi unul dintre sistemele antiaeriene S-400 Triumf ale forţelor armate ruse.

Tot atunci, generalul belarus Oleksii Gromov a anunţat că Minskul aşteaptă să primească propriul sistem Iskander din Rusia, pentru care se pregăteşte intens. Acesta urma să fie instalat la unitatea militară a Brigăzii 465 de rachete a forţelor de infanterie din Belarus în oraşul Osipovici, unde a fost demarată construcţia unor hangare.

Centre comune de instruire militară 

Vladimir Putin a aprobat marți propunerea guvernului său de a semna un acord cu Belarus privind înfiinţarea unor centre comune de instruire militară, transmite agenția de presă EFE.

Accentul se va pune pe antrenamentul de luptă în comun, schimbul de experienţă în utilizarea armelor, echipamentelor militare şi speciale, între altele, precum şi pe „unificarea pregătirii de luptă a forţelor armate” ale celor două ţări. Belarusul a aprobat deja aceste planuri ale Rusiei,  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite