Rusia va livra Belarusului rachete de tip Iskander-M, capabile să fie dotate cu focoase nucleare, anunţă Putin

0
0
În întâlnirea lor de sâmbătă, Putin şi Lukaşenko au abordat şi situaţia pieţei îngrăşămintelor FOTO EPA-EFE
În întâlnirea lor de sâmbătă, Putin şi Lukaşenko au abordat şi situaţia pieţei îngrăşămintelor FOTO EPA-EFE

Rusia urmează să livreze „în lunile viitoare” Belarusului rachete tactice de tip Iskander-M, care pot fi dotate cu încărcături nucleare, anunţă sâmbătă Vladimir Putin, care l-a primit pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko la Sankt Petersburg, în toiul unor tensiuni între ţările lor şi Occident privind războiul rus din Ucraina, relatează AFP

„În lunile următoare, vom transfera în Belarus sisteme de rachete tactice (de tip) Iskander-M, care pot utiliza rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenţională şi nucleară”, a anunţat Vladimir Putin la începutul întâlnirii sale cu Aleksandr Lukaşenko, la Sankt Petersburg, potrivit unor imagini transmise în direct de televiziunea rusă. 

Cei doi lideri au anunţat că vor să modernizeze aviaţia Belarusului, pentru a o face capabilă să transporte armament nuclear - declaraţii care riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile Moscovei cu Occidentul. 

„Numeroase (avioane de tip) Su-25 se află în serviciu în armata belarusă. Ele ar putea fi îmbunătăţite în mod adecvat. 

Această modernizare trebuie să fie efectuată în uzine de avioane din Rusia, iar antrenarea personalului să înceapă în acord cu acest lucru”, a declarat Putin, după ce Lukaşenko i-a cerut să-i „adapteze” aeronavele care pot transporta armament nuclear. 

„Ne punem de acord asupra felului în care să realizăm asta”, a adăugat liderul de la Kremlin. Această discuţie are loc în contextul în care Rusia şi aliatul său belarus se află într-o criză deschisă cu ţările din Occident, după ce Moscova a lansat - cu sprijinul diplomatic şi logistic al Minskului - o ofensivă militară împotriva Ucrainei. 

De la începutul acestei ofensive, Putin a abordat în mai multe rânduri, în mod mai mult sau mai puţin direct, subiectul armamentului nuclear rus, în care Occidentul vede ameninţări menite să-l descurajeze să susţină Kievul. 

Belarusul, care se învecinează cu Ucraina şi cu mai multe state membre NATO, a anunţat luna trecută că a cumpărat sisteme de tip Iskander, capabile să fie dotate cu ogive nucleare.

În întâlnirea lor de sâmbătă, Putin şi Lukaşenko au abordat şi situaţia pieţei îngrăşămintelor. 

Rusia şi Belarusul se află printre principalii producători mondiali de îngrăşăminte, însă susţin că sancţiunile occidentale care le-au fost impuse din cauza războiului rus din Ucraina le afectează capacitatea de export, într-un context de îngrijorări tot mai mari cu privire la securitatea alimentară mondială. 

Putin a anunţat sâmbătă că a „convenit” cu Lukaşenko „să facem tot ceea ce putem pentru a satisface nevoile consumatorilor şi clienţilor noştri” în domeniul îngrăşămintelor. 

Moscova „se află în contact strâns cu agenţiile ONU specializate” în acest domeniu, a anunţat el.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite