Sirenele aeriene s-au auzit în toată Ucraina, inclusiv la Kiev. Rușii au lansat cel puțin 60 de rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sirenele antiaeriene au sunat vineri în toate regiunile Ucrainei după ce forţele militare ruse au lansat cel puțin 60 de rachete asupra teritoriului Ucrainei, au informat surse oficiale de la Kiev, citate de EFE, preluată de Agerpres.

Sirenele aeriene s-au declanșat vineri în regiunea Kiev FOTO PROFIMEDIA
Sirenele aeriene s-au declanșat vineri în regiunea Kiev FOTO PROFIMEDIA

Ucraina s-a trezit vineri dimineaţă în sunetul sirenelor care avertizau cu privire la atacuri aeriene, a transmis Vitalii Kim, şeful administraţiei militare din regiunea Nikolaiev, care a menţionat că a numărat cel puţin 60 de rachete.

''Primele sirene au sunat în zori de zi, la ora locală 08:00 (06:00 GMT) şi au vizat inclusiv malul stâng (al fluviului Nipru). La ora locală 08:10 a sunat o sirenă antiaeriană la Kiev, iar apoi în provinciile Jîtomîr şi Viniţa'', a adăugat responsabilul militar regional pe contul său de Telegram.

''Nu ignoraţi alertele de raiduri aeriene, rămâneţi în adăposturi'', a scris pe Telegram şi adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale, Kirilo Timoşenko.

Explozii s-au auzit în Kiev şi Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, a relatat publicația ucraineană Ukrainska Pravda care însă nu a precizat dacă s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, a confirmat că oraşul a fost atacat vineri cu rachete în mai multe puncte de pe malul stâng al fluviului Nipru, care străbate Kievul.

'„Rusia a lovit malul stâng al capitalei'', în mai multe locuri, la primele ore ale dimineţii de vineri, a precizat Kliciko pe canalul său de Telegram.

''Echipele de salvare au fost trimise la locurile afectate'', a adăugat el, dar nu a făcut referire la pierderi de vieţi omeneşti sau la pagube materiale în urma acestor atacuri.

''Nu părăsiţi adăposturile! Atacul împotriva capitalei este încă în desfăşurare'', a mai scris Kliciko, citat de AFP. Omologii săi din Harkov (nord-est) şi Poltava (centru-est) au anunţat la rândul lor că oraşele lor au rămas fără electricitate după bombardamentele matinale.

Totodată, potrivit Reuters, operatorul căilor ferate ucrainene a transmis că mai multe linii de cale ferată în regiunile Harkov, Kirovohrad, Doneţk şi Dnipropetrovsk au rămas fără curent electric după atacurile ruse cu rachete.

Oficialii locali din regiunea Odesa, de la Marea Neagră, au declarat că și acolo a fost afectată infrastructura critică.

Guvernatorul regiunii nordice Sumî a declarat că au existat întreruperi de energie electrică în regiunea sa din cauza loviturilor cu rachete de vineri.

Miercuri, Rusia a lansat 13 drone furnizate de Iran asupra orașului Kiev și a regiunii Kiev, potrivit forțelor aeriene ucrainene. Acestea au precizat că le-au doborât pe toate. Nu au fost raportate victime, deși câteva clădiri au fost avariate de resturile dronelor doborâte.

Atacuri și în Zaporojie

Oficialii din regiunea Zaporijie, în sud-estul Ucrainei, au avertizat locuitorii să se aștepte la întreruperi de energie electrică în timp ce inginerii încearcă să repare pagubele provocate de atacurile rusești.

"Știm de 15 locuri de impact provocate de rachete rusești (în regiune). Cerem cetățenilor să se pregătească pentru posibile restricții temporare în timpul restaurării infrastructurii avariate", a scris Oleksandr Staruh, guvernatorul regional din Zaporojie, pe Telegram. "

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite