Zelenski cere arme, gaze și bani în fața „terorii energetice” a Rusiei: Donații de peste 900 de milioane de euro strânse la Paris

0
Publicat:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut statelor membre G7 și donatorilor internaționali să furnizeze Ucrainei mai multe arme, inclusiv mai moderne, dar și gaze și un ajutor financiar de urgență pentru trecerea iernii.

Zelenski (pe ecran) și Macron la Conferința de sprijin pentru Ucraina FOTO EPA-EFE
Zelenski (pe ecran) și Macron la Conferința de sprijin pentru Ucraina FOTO EPA-EFE

„Ucraina are nevoie de tancuri moderne”, de „artilerie, tunuri şi obuze”, precum şi de „rachete cu rază lungă de acţiune”, și-a început discursul șeful statului ucrainean la o reuniune virtuală ținută luni de G7 prin videoconferință.

De asemenea, potrivit lui Zelenski, Ucraina are nevoie de încă „aproximativ două miliarde de metri cubi” de gaze pentru a trece iarna, după ce atacurile cu rachete efectuate de Rusia au deteriorat considerabil sa infrastructura energetică.

„Teroarea împotriva centralelor noastre electrice ne-a determinat să folosim mai multe gaze decât ne-am aşteptat. Şi de aceea avem nevoie de un sprijin suplimentar în această iarnă”, a subliniat el, citat de Agerpres.

„Generatoarele, la fel de necesare ca vehiculele blindate”

Marți, cu prilejul Conferinţei internaţionale de solidaritate cu Ucraina organizate la Paris, Zelenski a reiterat distrugerile provocate de ruși asupra infrastructurii energetice a țării sale și a solicitat un ajutor de urgență de „cel puțin 800 de milioane de euro” pentru a face faţă nevoilor populaţiei pe perioada iernii.

„Avem nevoie de mai multe categorii de echipamente, de transformatoare, de echipamente pentru restaurarea reţelelor de înaltă tensiune, de turbine de gaze”, a enumerat președintele ucrainean, care a intervenit prin legătură video.

„Facem tot posibilul pentru a contracara această teroare energetică”, a dat asigurări Volodimir Zelenski, estimând la cel puţin 1,5 miliarde de euro costul „restaurării rapide şi superficiale a infrastructurii distruse de atacurile ruseşti”.

„Generatoarele au devenit la fel de necesare ca vehiculele blindate şi vestele antiglonţ”, a adăugat șeful statului ucrainean, a cărui ţară va intra la sfârșitul lunii decembrie în a 11-a lună de război.

Macron denunță lașitatea Rusiei

Franţa a organizat marţi o conferinţă internaţională de solidaritate și susținere a Ucrainei în scopul, potrivit preşedintelui său Emmanuel Macron, „de a-i ajuta pe ucraineni să treacă iarna”.

În deschiderea conferinței, Macron a atras atenția că Rusia că acționează „laș” și „cinic” distrugând infrastructura civilă a Ucrainei după ce a arătat „slăbiciuni pe plan militar”.

„Aceste atacuri, despre care Rusia spune deschis că nu vizează decât subminarea rezistenţei poporului ucrainean, constituie crime de război” care „nu vor rămâne nepedepsite”, a insistat președintele francez.

Peste 900 de milioane de euro pentru Ucraina strânse la Paris

La finalul conferinței, Franța a anunțat strângerea a 908 milioane de euro pentru Ucraina. Din această sumă, 415 milioane vor fi alocate sectorului energiei, 25 de milioane furnizării apei, 38 de milioane alimentaţiei, 17 milioane sănătăţii, 22 de milioane transporturilor, iar diferenţa de 493 de milioane de euro încă nu a fost repartizată pe domenii, precizează Agerpres, care citează AFP.

„Ţara noastră nu se va scufunda în întuneric”, a reacționat premierul ucrainean Denis Şmîgal, prezent la Paris.

Acesta este un „semnal puternic” de sprijin pentru Ucraina din partea „lumii civilizate”, a apreciat șeful Guvernului ucrainean.

Kievul insistă pentru pace, în timp ce Moscova pune condiții

Criticat pentru insistenţa sa în favoarea unor negocieri între Moscova şi Kiev, Emmanuel Macron a spus clar că Ucraina este cea care trebuie „să decidă condiţiile unei păci juste şi durabile”.

Cu o zi înainte, Volodimir Zelenski a propus organizarea unui „summit mondial pentru pace” în Ucraina. Totodată, el a cerut Rusiei „să-şi retragă trupele din Ucraina” înainte de Crăciun pentru „a asigura o încetare durabilă a ostilităţilor”.

Într-o reacție la această propunere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a condiționat lansarea negocierilor diplomatice de cedarea teritoriilor ucrainene a căror anexare este revendicată de Rusia. „Partea ucraineană trebuie să ţină cont de realităţile care s-au dezvoltat pe teren”, a spus Peskov, în pofida faptului că Rusia ocupă doar parțial cele patru regiuni anexate prin pseudo-referendumuri în toamnă, și anume Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite