Sezonierii români, în "turneu" prin Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitori români la sortat căpşuni în Spania sursa: ABC
Muncitori români la sortat căpşuni în Spania sursa: ABC

Muncitorii români au început turul de forţă prin întreaga Peninsulă Iberică: de la culesul ardeilor iuţi şi al strugurilor în Ţara Bascilor, la cartofi şi usturoi în Albacete, trecând prin Extremadura, la curățatul copacilor.

Nicolae are 26 de ani. Este român, din Sibiu, "capitala europeană a culturii în 2007", adaugă repede, pentru ca acest detaliu să nu rămână necunoscut. Deşi el nu din asta trăieşte. Ci din munca la câmp. De constituţie fizică puternică, bronzat de munca în aer liber, îşi exersează articulaţiile şi îşi îndoaie zona lombară, pregătindu-se de o nouă zi de muncă. "Îmi place ce fac. Stau pe câmp şi respir aer curat", susţine Nicolae, la 650 de metri înălţime, în podgoria proprietate a Bodegilor Ostatu, relatează El Correo, într-un reportaj făcut în plină campanie de cules al viilor, în Alava (Țara Bascilor).

Nicolae locuieşte într-o pensiune pe care această firmă din Samaniego (Alava) a construit-o anul trecut pentru campania de cules viile. Poate adăposti 28 de persoane, dar acum e locuită de doar 22 de oameni, într-o clădire cu patru dormitoare mari, zonă de duşuri, bucătărie şi sufragerie.

În februarie se întorc în România

"Nu ne putem plânge, ne e bine aici, avem condiţii bune", mai spune românul. Nicolae a sosit de câteva zile în Alava, venind din Ibarra (Guipuzcoa), de la 140 de kilometri distanţă. "Am fost la cules ardei iuţi. Acum suntem aici, la struguri, iar apoi vom pleca la cules cartofi", rezumă Nicolae traseul familiei, pentru că este însoţit aici de fratele şi de tatăl său. Tot cu ei se va întoarce în România. "Dar asta va fi abia în februarie. Ne vom întoarce la tuns copacii, în Extremadura".

Încă mai au de muncit în Spania, în agricultură, la tot ce se poate. "Avem în plan să ajungem şi la cules de usturoi, în Albacete", spune Nicolae, dezvăluind astfel un traseu pe care îl urmează mulţi dintre muncitorii sezonieri români şi imigranţi, în general, prin toată Spania.

Citeşte pe adevarul.es cum arată o zi de muncă pentru sezonierii români din Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite