Sex neutru în Franţa. Nici bărbat, nici femeie. Prima persoană de gen neutru, recunoscută oficial de o instanţă franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sex neutru în Franţa. FOTO Arhivă
Sex neutru în Franţa. FOTO Arhivă

Sex neutru în Franţa. Poartă un nume masculin de 64 de ani, dar nu este „bărbat“ şi nici „femeie“. O persoană intersexuală din Franţa a obţinut, în instanţă, dreptul de trece pe certificatul său de naştere cuvântul „gen: neutru“ cu privire la sexul său. O decizie în premieră în Europa, dată de Înalta Curte din localitatea Tours.

Născut, potrivit medicului său , cu un „vagin rudimentar“, un „micropenis", dar fără testicule, această persoană nu s-a împăcat cu ideea că a fost trecut cu sex masculin în certificatul de naştere. „Ca  adolescent, am realizat că nu am fost băiat. Nu am avut nici barbă, muşchii mei nu sunt consolidaţi“, mărturiseşte fiinţa care a primit acum sex neutru. În acelaşi timp, mai spune, citat de 20 Minutes, că „a fost imposibil pentru mine să cred că voi devini femeie. A fost suficient să mă uit în oglindă“.

Sex neutru în Franţa. Sexul care i-a fost atribuit la naştere pare o pură ficţiune, notează judecătorul

Înalta Curte din Tours a cerut registraturii din cadrul primăriei oraşului să modifice datele de pe certificatul de naştere al unei persoane intersexuale înregistrate ca bărbat, într-o hotărâre pronunţată la 20 august 2015. 

"Pentru prima dată", scrie publicaţia franceză, "un tribunal francez i-a permis unei persoane să se situeze în afara binomului masculin/ feminin, solicitând registraturii din cadrul primăriei din Tours să schimbe certificatul de naştere pentru a fi menţionat sexul neutru'". 

"Sexul care i-a fost atribuit la naştere pare o pură ficţiune (...) impusă de-a lungul întregii sale vieţi", a notat judecătorul în hotărârea sa, consultată de jurnaliştii de la "20 Minutes". 

"Deşi nu se pune problema de a recunoaşte existenţa unui „al treilea sex“, trebuie recunoscută imposibilitatea de a atribui persoanei unul dintre cele două sexe", a adăugat magistratul. 

Sex neutru în Franţa. În Germania, sex nedeterminat

Pentru a evita asemenea situaţii, în Germania, din din 2013, nou-născuţi pot fi înregistraţi, fără o specificare a genului, feminin sau masculin. Părinţii sunt liberi să decidă dacă declară sau nu la naştere sexul copilului, dar numai în cazul în care nou-născutul este hermafrodit sau prezintă alte semne clinice.

Germania a fost prima ţară din Europa care recunoaşte sexul "nedeterminat", un pas important pentru acceptarea faptului că este posibil ca un om să se nască fără a fi bărbat sau femeie.

Legea nu explică ce înseamnă să trăieşti fără sex determinat, stabilit prin lege, şi ce viaţă vor avea copiii ai căror părinţi nu aleg nici genul feminin, nici pe cel masculin, într-o lume ce funcţionează în mare parte în baza logicii binare bărbat/femeie.

În Germania, numărul de cazuri de intersexuali este de unu la 1.500-2.000 de naşteri, dar cifra ar putea fi mai mare, din cauza dificultăţilor de definire a intersexualităţii, atât în plan fizic, cât şi hormonal.

Sex neutru în Franţa. Norrie May-Welby, prima persoană de sex neutru din lume

Prima persoană de sex neutru din lume este Norrie May-Welby, în vârstă de 48 de ani. S-a născut bărbat, şi-a făcut schimbare de sex, dar nu s-a simţit bine nici în rol de femeie, aşa că a decis să fie de gen neutru.

Nici medicii nu au reuşit să spună dacă este bărbat sau femeie.

Norrie May Welby trăieşte în Australia, care a introdus un nou nomenclator privind recunoaşterea sexelor în documentele oficiale, oferind posibilitatea de a alege între bărbat, femeie sau transsexual. Anul trecut, şi Noua Zeelandă a introdus în paşapoarte o rubrică specială pentru indivizii care se declară de gen intermediar.

Sex neutru în Franţa. Alte state ce permit acest gen

La rândul său, Suedia a adoptat oficial termenul de "hen", care defineşte persoanele de sex neutru, pe lângă apelativele "han" şi "hon", care îi desemnează pe bărbaţi, respectiv pe femei.

Al treilea sex este recunoscut în India, Pakistan, Nepal şi Thailanda. Cei mai cunoscuţi sunt aşa numiţii Hijra, din India. Sunt aproximativ cinci-şase milioane. S-au născut hermafrodiţi sau bărbaţi, se îmbracă în haine femeieşti, dar nu se consideră nici bărbaţi, nici femei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite