Serviciile secrete ucrainene: Separatiştii proruşi au vrut să doboare un avion civil rusesc, nu unul străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Valentin Nalivaicenko, a declarat că separatiştii proruşi doreau să doboare  o aeronavă care aparţine companiei ruse Aeroflot, şi nu avionului malaysian Boeing-777.

Insurgenţii proruşi îşi făcuseră planul ca în urma unei asemenea tragedii preşedintele Vladmir Putin ar fi ordonat o invazie pa scară largă a trupelor ruse în Ucraina, susţine şeful SBU, citat de agenţia Interfax-Ucraina..

Potrivit lui Nalivaicenko, aeronava rusească de pe cursa AFL-2074 Moscova-Larnaka trebuia să zboare deasupra regiunii Doneţk exact în momentul în care a fost doborât avionul companiei Malaysia Airlines.

Oficialul ucrainean susţine că avionul malaysian zbura la o înălţime de 11.000 de metri, iar aeronava companiei Aeroflot trebuia să fie la o altitudine de 11.600 de metri, iar pentru distrugerea avionului rusesc, în care se aflau cetăţeni ruşi care plecau în vacanţă, a fost adus din Rusia sistemul BUK, care poate lansa rachete la altitudini mari.

După tragedia avitică din apropiere de Dioneţk, presa rusă a acreditat ideea că avionul malaysian ar fi fost doborât de armata ucraineană, dar adevarata ţintă ar fi fost avionul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care se întorcea din America Latină, la summit-ul BRICS.„ Avionul a fost doborât de militarii ucraineni, însă adevarata ţintă a fost, cel mai probabil, avionul preşedintelui rus Vladimir Putin", scria lenta.ru.

Cele două avioane s-ar fi intersectat în acelaşi punct şi la acelaşi nivel. „S-a întâmplat în apropiere de Varşovia la o altitudine de 10.100 de metri. Avionul rusesc a fost acolo la ora 16:21, iar cel malaysian la ora 15:44, ora Moscovei“, scria Lenta.ru citând o sursă din aviaţia rusă.

Boeingul 777, al companiei Malaysia Airlines, s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi.

Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 298 de pasageri şi membri ai echipajului. Printre victime se numără 193 de cetăţeni olandezi. Toate persoanele aflate la bord au murit.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite