Serviciile de informaţii americane: Rusia vrea să-şi extindă podul terestru până în Transnistria. Care ar fi obiectivele lui Putin pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Avril Haines, directoarea comunităţii de informaţii a Statelor Unite, a declarat marţi că Washingtonul a văzut semne că Rusia se pregăteşte de un conflict prelungit, vrând să-şi extindă podul terestru din sudul Ucrainei până în Transnistria. afirmaţia a fost făcută în timpul unei audieri în Congresul de la Washington în care a vorbit despre ameninţările la adresa securităţii globale.

Evaluăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina în care încă intenţionează să îşi atingă obiectivele de dincolo de Donbas”, le-a spus ea congresmenilor americani.

Ea a precizat şi că Vladimir Putin se aşteaptă ca hotărârea Occidentului de a sprijini Ucraina să se diminueze în timp. În plus, a amintit şi de faptul că serviciile de informaţii americane au avertizat că Putin se pregăteşte să invadeze Ucraina, menţionând însă că „acesta a fost un caz în care ne-am fi dorit toţi să ne înşelăm”.

„Eşecul Rusiei de a cuceri Kievul şi a copleşi forţele ucrainene a lăsat Moscova fără victoria rapidă la care se aştepta iniţial că va împiedica Statele Unite şi NATO să poată oferi ajutor militar însemnat Ucrainei”, a declarat ea.

Aceasta a mai spus că rezistenţa ucraineană şi propriile neajunsuri ale forţelor sale armate au forţat Moscova să îşi ajusteze obiectivele iniţiale şi să se concentreze pe Donbas, scrie Hotnews.

Avril Haines a subliniat faptul că luptele din următoarea lună vor fi „semnificative”, pe măsură ce armata rusă va încerca să-şi schimbe ofensiva. 

„Chiar dacă în cele din urmă vor avea succes, nu suntem încrezători că luptele din Donbas vor pune capăt războiului”, a adăugat aceasta.

„Evaluăm că obiectivele strategice ale lui Putin probabil nu s-au schimbat (...) sugerând că decizia de la sfârşitul lunii martie de a reconcentra trupele asupra Donbasului este una temporară, pentru a recâştiga iniţiativa după eşecul forţelor armate ruse de a cuceri Kievul”, a explicat oficialul american.

Rusia vrea un pod terestru către Transnistria

Avril Haines a spus care sunt obiectivele lui Putin pe termen lung:

  • capturarea zonelor controlate de ucraineni din regiunile Luhansk şi Doneţk pentru a crea o „zonă-tampon”
  • încercuirea forţelor ucrainene aflate la vest de Donbas pentru a zdrobi şi distruge cele mai bine echipate forţe ucrainene
  • consolidarea podului terestru pe care trupele ruseşti l-au realizat din Crimeea până în Donbas
  • ocuparea Hersonului şi controlarea apelor surselor de apă potabilă pentru Crimeea
  • „Vedem de asemenea semne că forţele armate ruseşti vor să extindă podul terestru către Transnistria”, a precizat Avril Haines.

Serviciile de informaţii ale SUA sunt de părere că Rusia nu va reuşi să extindă înspre Transnistria un pod terestru care să includă şi oraşul Odesa.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite