Serbia cere extrădarea din Elveţia a unui fost comandant musulman de la Srebrenica, acuzat de crime de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serbia a solicitat autorităţilor elveţiene extrădarea lui Naser Oric, un fost comandant al trupelor musulmane de la Srebrenica din perioada războiului din Bosnia (1992-1995), arestat recent la cererea Belgradului care îl acuză de crime de război, potrivit Agence France Presse (AFP).

Decizia Belgradului de a cere extrădarea lui Naser Oric riscă să deterioreze mai multe relaţiile dintre Serbia şi Bosnia, cu trei săptămâni înainte de comemorarea a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica, când forţele sârbilor bosniaci au ucis aproape 8.000 de musulmani, în iulie 1995, masacru calificat genocid de justiţia internaţională.

„Cererea de extrădare este însoţită de o documentaţie a procuraturii asupra suspiciunii de crime de război care apasă” asupra lui Naser Oric, a informat duminică agenţia oficială sârbă Tanjug, citând Ministerul Justiţiei de la Belgrad.

Naser Oric a fost arestat pe 10 iunie în apropiere de Geneva şi plasat în arest în vederea eventualei extrădări către Serbia. Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie l-a condamnat pe Naser Oric, în 2006, la doi ani de închisoare pentru crime de război comise contra sârbilor în 1992 şi 1993. Doi ani mai târziu, el a fost achitat de Camera de apel a TPI.

Recenta arestare sa a provocat vii reacţii în Bosnia, unde membrul musulman la preşedinţiei colegiale (sârb, croat şi musulman), Bakir Izetbegovic, a cerut imediat amânarea vizitei la Sarajevo, prevăzută pentru 16 iunie, a preşedintelui sârb, Tomislav Nikolic, care a fost anulată în cele din urmă.

Într-un mesaj transmis de primarul musulman al oraşului Srebrenica, Camil Durakovic, care i-a făcut o vizită la închisoarea din Elveţia, Naser Oric a afirmat că nu va merge viu în Serbia şi a precizat că nu este normal ceea ce se întâmplă deoarece nu poate fi de „două ori pentru aceleaşi fapte”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite