Ser fiziologic în loc de vaccin într-un spital din Italia. Explicaţiile autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi medici şi asistenţi medicali din Italia au primit soluţie salină în loc de vaccinul Pfizer, arată presa locală.

12 persoane au primit din greşeală soluţie salină, dintr-un total de 47 de persoane care au fost vaccinate vineri, 15 ianuarie, cu prima doză de vaccin Pfizer la spitalul Rovereto din provincia Trento. Soluţia salină conţine apă distilată şi sare, care nu implică niciun risc pentru sănătate. Acum toţi cei 47 vor trebui să fie supuşi testului serologic, pentru a vedea cine a primit deja vaccinul şi cine nu.

Episodul a fost confirmat de compania de servicii medicale Trentino, care într-o notă reiterează faptul că accidentul, care nu va avea repercusiuni fizice asupra profesioniştilor din domeniul sănătăţii, a avut loc într-o singură sesiune de vaccinare, după ce peste 12 mii de persoane au primit deja vaccinul.

Situaţia a fost descoperită în timpul controalelor de protocol, deoarece listele de verificare oferă o evidenţă a dozelor preparate şi administrate şi a sticlelor reziduale care sunt încă intacte.

Cei care sunt deja vaccinaţi vor continua cu a doua administrare. În schimb, cei care vor descoperi că au primit o injecţie fără vaccin vor primi prima doză.

Cum s-a ajuns la această situaţie, totuşi? Dintr-o primă reconstituire, se pare că eroarea a survenit în momentul administrării: în mod normal, vaccinul este de fapt diluat cu soluţie salină. Şi, din cele verificate, se pare că a existat un schimb de flacoane.

„Când se foloseşte un flacon, acesta este în mod normal pus deoparte”, explică directorul departamentului de prevenţie al autorităţii sanitare din Trento, Antonio Ferro. Potrivit lui, în acest caz specific soluţia salină nu a fost pusă deoparte, cea mai plauzibilă ipoteză fiind că seringa a fost completată din nou cu ser fiziologic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite