Şeful Direcţiei de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării: Transnistria, un factor de destabilizare pentru regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kirilo Budanov FOTO espresso.tv
Kirilo Budanov FOTO espresso.tv

Transnistria nu constituie o mare ameninţare, dar este un factor de destabilizare pentru întreaga regiune: Republica Moldova, România şi Ucraina, afirmă şeful Direcţiei de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov.

În acelaşi timp, Budanov spune că Transnistria, o regiune separatistă prorusă din estul Republicii Moldova, reprezintă şi o problemă militară pentru Rusia, care, potrivit estimării sale, dispune oficial acolo de circa 1.300 de militari.

„În fond, acesta este un teritoriu pe care Rusia îl controlează în totalitate, dar la care nu are acces. Şi nu contează ceea ce spun cei din această regiune, nu pot obţine nimic serios acolo. Unităţile cu baza în Transnistria sunt tot ce au, adică circa 1.300 de persoane (militari ruşi, n. red.). Acestea sunt toate trupele oficiale ruse în întreaga regiune”, a declarat oficialul ucrainean într-un interviu acordat portalului NV, citat de agenţia de presă Ukrinform.

În opinia lui Budanov, trupele ruse nu sunt motivate să lupte în Ucraina. „Totuşi, există o verticală militară: au comandanţii lor şi vor fi obligaţi să urmeze ordinele. Le place sau nu, au un ordin şi trebuie să-l îndeplinească. Există mai multe opţiuni. Din acest motiv, moralul lor nu este important. Vor îndeplini ordinul”, a spus el.

De asemenea, Budanov crede că armata rusă nu dispune de „mâna de lucru” necesară unui război împotriva Ucrainei. El prezintă ca argument faptul că generali au ajuns să comande batalioane şi chiar companii.

Potrivit lui Budanov, ruşii aveau în plan să încheie războiul până la 24 aprilie, dar „ocupaţia dă rateuri”. 

În cazul în care ruşii nu vor ocupa întreaga regiune Donbas până la 9 mai, noua lor ţintă, acest lucru „va complica şi mai mult obiectivul politic al întregului proces”, este de părere Kirilo Budanov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite