Șeful diplomației suedeze îi răspunde lui Orban: „Nu vedem vreun motiv pentru a negocia” pe tema aderării la NATO

0
Publicat:

Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, a declarat marţi că nu vede niciun motiv de negocieri între Stockholm și Budapesta pe tema aderării țării sale la NATO.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„La summitul (NATO, n. red.) de la Madrid de anul trecut, Ungaria a acordat Suediei statutul de invitat” în vederea aderării, fără a exprima rezerve, a remintit Tobias Billstrom.

„Nu văd deci vreun motiv pentru a negocia astăzi” cu Ungaria, a subliniat șeful diplomației suedeze.

Declarația ministrului suedez de Externe survine după ce biroul de presă al premierului ungar Viktor Orban a anunțat marți că premierul Ulf Kristersson a fost invitat la Budapesta pentru discuții pe tema aderării Suediei la NATO și privind consolidarea relațiilor bilaterale.

Anunțul cu privire la invitația lui Orban a fost făcut în ziua în care Parlamentul turc s-a reunit pentru a dezabte ratificarea Suediei la NATO. Principalul aliat al liderului turc Recep Tayyip Erdogan, Devlet Bahceli, a declarat că deputaţii săi vor vota în favoarea aderării Suediei.

Turcia și Ungaria sunt singurele două state membre NATO care nu au ratificat până acum aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Odată cu votul favorabil din Parlamentul turc, așteptat marți după-amiază, Ungaria va rămâne singurul stat membru ce ține pe loc candidatura Suediei.

În justificarea amânării acestei ratificări, Erdogan a invocat lipsa de cooperare a Suediei în extrădarea în Turcia a unor persoane pe care le consideră că au legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă. La rândul său, Orban s-a declarat supărat pe Suedia că și-a făcut un obicei din a emite critici la adresa politicilor sale.

Într-o declaraţie făcută luna trecută, Erdogan a adăugat drept condiţie pentru ratificarea aderării Suediei la NATO aprobarea de către Congresul SUA a livrării unor avioane de vânătoare F-16 către Turcia.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a promis că guvernul din care face parte nu va amâna ratificarea aderării Suediei la NATO dacă Turcia îşi ridică obiecţiile, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite