Şeful diplomaţiei americane la Sofia, pentru a impulsiona autorităţile bulgare să combată corupţia şi să scape de dependenţa energetică de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de Stat american, John Kerry şi asistentul său pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, se află astăzi la Sofia unde vor discuta cu oficialii bulgari despre cooperearea în domeniul securităţii, diversificarea surselor de energie, dar şi alte probleme bilaterale cum ar fi creşterea investiţiilor SUA în Bulgaria, notează novinite.com.

Şeful diplomaţiei americane va insista în cursul întrevederii sale cu liderii bulgari asupra importanţei statului de drept şi combaterii corupţiei.

"Bulgaria este un aliat care are nevoie de o puternică susţinere în acest moment. Economia este fără tonus şi au probleme semnificative de dependenţă energetică", a declarat sub acoperirea anonimatului un responsabil al Departamentului de Stat citat de AFP.

Bulgaria depinde în proporţie de 85% de Rusia pentru aprovizionarea sa cu gaz. Sofia era participantă în proiectul gazoductului South Stream, criticat puternic de Bruxelles şi în cele din urmă anulat de Moscova în decembrie.

"Nu este bine pentru un aliat al NATO să depindă în proporţie de 85% de o singură ţară pentru gaz", a mai afirmat această sursă din Departamentul de Stat. "De aceea politica americană depune eforturi, de manieră generală, pentru a favoriza o diversificare a aprovizionării în cadrul NATO şi al UE", a adăugat sursa citată.

John Kerry ar urma să evoce posibilitatea aprovizionării cu gaz din Grecia, dar şi să discute chestiunea construirii unui nou reactor american de către compania americană Westinghouse la centrala bulgară de la Kozlodui.

Lupta împotriva corupţiei, fenomen endemic în Bulgaria, ţara cea mai săracă a UE, şi lupta împotriva terorismului, se află de asemenea pe agenda discuţiilor.

Presa locală, regională şi internaţională se întreabă care este scopul vizitei pe care o efectuează joi secretarul de Stat american, John Kerry, în Bulgaria, lansând o serie de speculaţii pe această temă, relatează site-ul Novinite.com.

Potrivit agenţiei americane de presă Bloomberg, care citează un oficial din Departamentul de Stat, principala sarcină a lui Kerry este "să se consulte cu oficialii privind securitatea şi modalităţile de a reduce dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia". În condiţiile în care proiectul South Stream a fost abandonat, SUA cooperează cu Bulgaria pentru a găsi alternative, astfel încât să-şi consolideze securitatea energetică.

Bloomberg adaugă că un alt subiect de discuţie va fi combaterea "corupţiei endemice".

Agenţia rusă TASS, care citează experţi, scrie că diplomaţii americani vor face tot posibilul pentru ridicarea moratoriului împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, dar vor promova de asemenea comerţul transatlantic şi parteneriatele între UE şi SUA.

Associated Press scrie de asemenea că principalul scop al vizitei lui Kerry la Sofia este să discute "cu oficialii bulgari privind diversificarea resurselor energetice".

Pe lângă chestiunile energetice, pe agenda lui Kerry figurează şi probleme de apărare, în condiţiile în care "armata bulgară depinde în mare măsură de Rusia pentru piese de schimb şi servicii de mentenanţă, dar şi de Grecia pentru patrularea spaţiului aerian", notează BBC.

Kerry ar putea discuta la Sofia şi despre dificultăţile în ceea ce priveşte controlul deplasărilor jihadiştilor pe la frontiera bulgară. "Este o problemă majoră pentru serviciile noastre speciale să controleze luptătorii islamişti care călătoresc prin Bulgaria, dacă nu avem informaţii concrete de la aliaţii noştri", a declarat generalul Kircio Kirov, fost şef al serviciilor de informaţii, citat de BBC.

Voice of America menţioneză că John Kerry ar putea cere informaţii suplimentare şi despre presupusul complice al atacatorilor din Franţa, Fritz-Joly Joachin, arestat în Bulgaria în timp ce încerca să ajungă în Turcia.

De la Sofia, şeful diplomaţiei americane se va deplasa la Paris, unde se va întâlni cu preşedintele François Hollande, după absenţa remarcată a oricărei personalităţi americane de rang înalt la marşul antiterorist de duminică din capitala Franţei.

Miercuri, secretarul de stat american s-a aflat la Geneva, unde a avut o întrevedere cu omologul său iranian Mohammad Zarif, în cadrul negocierilor privind programul nuclear controversat al Teheranului. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite