Secretarul general al NATO e în favoarea ideii ca SUA să ridice anumite restricții privind utilizarea armelor americane pe teritoriul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat apelurilor în creștere ale liderilor occidentali ce pledează pentru anularea interdicției privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident pentru a lovi ținte în Rusia, potrivit unui interviu acordat The Economist și publicat pe 24 mai.

image

Oficialii americani au subliniat în mod repetat că nu susțin și nu încurajează atacurile cu arme americane în adâncimea Rusiei.

Totuși, tendința pare să se schimbe pe fondul argumentelor potrivit cărora în urma interdicției Washingtonului Ucraina nu a avut posibilitatea de a ataca forțele ruse ce se pregăteau să facă o incursiune transfrontalieră, într-o nouă ofensivă, în urmă cu două săptămâni.

„A sosit timpul ca aliații să ia în considerare dacă nu ar fi potrivit să ridice unele dintre restricțiile impuse asupra folosirii armelor pe care le-au donat Ucrainei”, a spus Stoltenberg în interviul pentru The Economist.

„Mai ales acum, când multe încleștări au loc la Harkov, aproape de graniță, refuzul de a-i da Ucrainei posibilitatea de a folosi aceste arme împotriva țintelor militare legitime de pe teritoriul rus, face să le fie foarte greu să se apere.”

Congresmeni de vârf din SUA, precum președintele Camerei Reprezentanților Mike Johnson și congresmanul Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, au criticat, de asemenea, politica actuală a SUA în ultimele zile, argumentând că acest management al efortului de război al Ucrainei a împiedicat capacitatea acesteia de a se apăra eficient.

McCaul a susținut că există sprijin pentru a pune capăt politicii în Congres, dar că consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și președintele Joe Biden se opun încă modificării politicii.

După o vizită la Kiev la începutul lunii mai, secretarul de stat al SUA Antony Blinken favorizează de asemenea ideea ca SUA să-și reconsidere poziția.

Departamentul de Stat al SUA a lansat o „dezbatere viguroasă” în cadrul administrației președintelui Joe Biden cu privire la această politică după vizita de două zile a lui Blinken în capitala Ucrainei, care a avut loc la doar câteva zile după ce Rusia și-a lansat noua ofensivă în nordul regiunii Harkov. Situația din regiunea Harkov a fost cea care l-a convins pe Blinken să revină asupra poziției sale, relata la începutul săptămânii New York Times.

Ziarul american a precizat că propunerea este încă primele stadii și că nu este limpede câți oficiali de rang înalt din echipa lui Biden o vor susține.

Planul ar include autorizarea loviturilor împotriva facilităților militare rusești, însă probabil că nu și împotriva rafinăriilor și a altor infrastructuri pe care Ucraina le-a lovit cu drone artizanale, potrivit sursei citate.

Stoltenberg a explicat că este cât se poate de conștient de posibilitatea unei escaladări, subliniind că scopul este de a „preveni ca acest război (de) să devină un război în toată regula între Rusia și NATO în Europa”.

Din aceste motive, Stoltenberg a repetat declarațiile anterioare conform cărora nu există „intenția de a trimite trupe terestre NATO în Ucraina”.

Ideea de a trimite trupe NATO în Ucraina a fost aprig dezbătută de când președintele francez Emmanuel Macron a declarat în februarie că nu „exclude” posibilitatea de a fi trimise pe teren trupe occidentale.

Sugestia a fost respinsă în mare măsură de liderii occidentali, însă au apărut tot mai multe discuții despre eventualitatea de a trimite trupe NATO pentru a antrena soldați pe teritoriul ucrainean.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite