Secretarul General al Consiliului Europei condamnă verdictul dat pentru mercenarii străini din RPD

0
0
Foto:Shutterstock
Foto:Shutterstock

Marija Pejčinović-Buric a spus că pedeapsa cu moartea „nu are loc pe continentul european”, deoarece este „incompatibilă cu demnitatea umană şi constituie un tratament inuman şi degradant”.

Secretarul General al Consiliului Europei, Maria Pejcinovic-Buric, a condamnat condamnările la moarte din Republica Populară Doneţk (RPD) împotriva a trei mercenari străini care au luptat de partea Kievului. Declaraţia ei a fost vehiculată joi de serviciul de presă al organizaţiei.

„Condamn ferm pedepsele cu moartea pronunţate astăzi”, a spus ea. Pejčinović-Buric a subliniat că pedeapsa cu moartea „nu are loc pe continentul european” deoarece este „incompatibilă cu demnitatea umană şi constituie un tratament inuman şi degradant”.

„În numele Consiliului Europei, fac un apel la respectarea principiilor paneuropene ale drepturilor omului, cu care decizia de astăzi este incompatibilă”, a conchis ea.

Un tribunal din Doneţk i-a condamnat joi la moarte pe cetăţenii britanici Sean Pinner şi Aiden Aslin, precum şi pe marocanul Saadoun Brahim, sub acuzaţia de participare la ostilităţi ca parte a formaţiunilor armate ucrainene în calitate de mercenari. Procuratura Generală a Republicii a raportat că, în urma mărturiei obţinute de Pinner, Aslin şi Brahim, implicarea acestora în săvârşirea infracţiunilor prevăzute în partea 2 a art. 34 din Codul penal al RPD „Săvârşirea infracţiunilor de către un grup de persoane”, art. 323 din Codul penal al RPD „Sechestrarea silita a puterii sau preluarea silita a puterii” si art. 430 din Codul penal al DPR „Mercenar”. După anunţarea verdictului, preşedintele colegiului judiciar a spus că condamnaţii au dreptul la graţiere. De asemenea, ei pot contesta verdictul în termen de o lună.

După cum a declarat Pavel Kosovan, unul dintre avocaţii inculpaţilor, pentru TASS, mercenarii din Marea Britanie şi Maroc vor contesta verdictul la Curtea Supremă a RPD.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite