Se întrevede un nou război al gazelor? AFP: Ucraina refuză să plătească factura Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi Ucraina ar putea intra din nou în mult-temutul război al gazelor, după ce Gazprom a acuzat Naftogaz că în 2012 a importat mai puţin decât era prevăzut în contract. Potrivit unor surse citate de AFP, Ucraina refuză să plătească factura emisă de gigantul rus al gazelor.

Potrivit cotidianului „Financial Times”, Gazprom a trimis Ucrainei o factură de şapte miliarde de dolari pentru gazele contractate, chiar dacă distribuitorii de gaz nu au importat cantitatea prevăzută în contractul din 2009.

„Există o asemenea factură”, a declarat Elena Iurieva, purtătorul de cuvânt al companiei ucrainene Naftogaz. „Am plătit la timp pentru toate gazele naturale livrate de Gazprom”, a mai spus ea.

În 2012, Ucraina a cumpărat 32,9 miliarde de metri cubi de gaz rusesc – 24,9 miliarde mc fiind importaţi de Naftogas, restul de Ostchem Holding.

Gazprom susţine că, potrivit contractului semnat în 2009, Ucraina ar trebui să cumpere 52 de miliarde de mc anual. Există, totuşi, posibilitatea de a reduce cu 20% cantitatea prevăzută în contract, ceea ce ar înseamna că Ucraina ar trebui să importe minimum 42 de miliarde mc de gaz, fie că-i foloseşte, fie că nu, scrie Russia Today.

Factura de şapte miliarde de dolari depăşeşte 4% din PIB-ul Ucrainei şi vine într-un moment în care guvernul de la Kiev se chinuie să plătească o datorie externă de 10 miliarde de dolari.

România, afectată de un posibil război al gazelor ruso-ucrainean

În iarna anului 2009, Rusia a închis robinetul pentru Ucraina, fiindcă Naftogaz refuza să importe gazul rusesc la un preţ mai mare decât cel prevăzut în contractul anterior. Încetarea livrării de gaze ruseşti în plină iarnă n-a afectat doar Ucraina, ci şi alte ţări, printre care şi România.

Astfel, aproape trei săptămâni, gazele ruseşti livrate României au scăzut cu o treime.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite