Scoţia ridică aproape toate restricţiile anti-COVID-19 pe fondul scăderii numărului de cazuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE /  Prim-ministrul scoţia, Nicola Sturgeon
FOTO: EPA-EFE /  Prim-ministrul scoţia, Nicola Sturgeon

Restricţiile introduse înainte de Crăciun în Scoţia pentru a domoli valul Omicron vor fi ridicate începând de lunea viitoare, a anunţat marţi prim-ministrul Nicola Sturgeon. Scoţia se află în prezent pe o pantă descendentă şi, potrivit autorităţilor, a fost depăşit vârful valului provocat de tulpina Omicron.

Cluburile de noapte se vor redeschide, capacităţile sălilor de spectacole vor fi crescute, iar regula de distanţare fizică de un metru în grupuri aflate în spaţii interioare va fi eliminată. Dacă până acum doar membrii din trei familii diferite puteau să se întâlnească în spaţii închise, această limită va fi la rândul ei eliminată.

„Creşterea numărului de cazuri de COVID-19 provocate de varianta Omicron a culminat în prima săptămână a lunii ianuarie, iar noi ne aflăm acum pe pantă descendentă a acestui val de îmbolnăviri", a declarat prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, în Parlamentul scoţian, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Numărul de cazuri a scăzut de la 36.526 de cazuri noi în zilele de duminică, luni şi marţi ale săptămânii trecute la 20.268 de cazuri raportate în această duminică, luni şi marţi, informează The Guardian.

Însă prim-ministrul a îndemnat populaţia să rămână „precaută" în ceea ce priveşte socializarea în grupuri mai mari, iar guvernul recomandă în continuare telemunca acolo unde este posibil.  Măştile sanitare vor rămâne obligatorii în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun. Pentru evenimentele cu un număr mare de participanţi, certificatul verde va fi în continuare necesar.

În Marea Britanie, fiecare naţiune constituentă decide propria politică în materie de sănătate. Guvernul galez a anunţat şi el săptămâna trecută o relaxare progresivă a restricţiilor asociate noului coronavirus, după ce Ţara Galilor a depăşit vârful valului de infectări cauzate de Omicron, iar numărul cazurilor de COVID-19 continuă de atunci să scadă, mai notează Agerpres.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, s-a declarat marţi „prudent de optimist" în legătură cu faptul că restricţiile asociate COVID-19, printre care telemunca şi paşaportul sanitar în anumite spaţii, vor putea fi „puternic reduse" în Anglia începând de săptămâna viitoare. Sajid Javid a declarat în faţa deputaţilor englezi că este posibil ca vârful numărului de spitalizări să fi fost deja atins.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite