Scholz: Guvernul chinez a asigurat că nu va furniza arme Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german Olaf Scholz. Foto: EPA-EFE
Cancelarul german Olaf Scholz. Foto: EPA-EFE

Cancelarul german Olaf Scholz susține că autoritățile chineze au promis că nu vor furniza arme Rusiei. El a declarat acest lucru duminică la o conferință de presă comună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Suntem cu toții unanimi în opinia că nu ar trebui să existe loc pentru furnizarea de arme. Și guvernul chinez în această situație a anunțat că nu va furniza nimic. Cerem acest lucru [să nu furnizeze arme Rusiei] și suntem monitorizarea acestei situații”, a spus cancelarul.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune american CNN , care a fost difuzat duminică, Scholz a spus că furnizarea de arme de către China către Rusia ar avea consecințe pentru Beijing. „Cred că ar avea consecințe”, a spus cancelarul german, răspunzând la o întrebare despre posibilitatea impunerii de sancțiuni împotriva Beijingului în cazul livrărilor de arme chinezești către Rusia. „Dar acum suntem într-un stadiu în care clarificăm că acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Și sunt relativ optimist că cererea noastră va avea succes în acest caz."

 El a mai declarat că „(...), este necesar ca Putin să înțeleagă că nu va reuși cu această invazie și cu agresiunea sa imperialistă – că trebuie să își retragă trupele. Aceasta este baza pentru negocieri de pace”, a declarat Scholz. Șeful guvernului german a adăugat că el crede că Ucraina este „pregătită pentru pace”.

Pe 18 februarie, secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că China „se gândește serios să ofere asistență letală Rusiei”. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat, la rândul său, că armata americană nu a înregistrat transferul de arme din China în Rusia, dar departamentul său consideră că Beijingul nu exclude o astfel de opțiune. El a explicat că vorbim despre muniție și arme. Ulterior, reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze, Mao Ning, a declarat inacceptabilitatea amenințărilor și presiunii SUA asupra relațiilor ruso-chineze în contextul presupusei „asistențe militare Rusiei” a Chinei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite