Schimb de focuri în mai multe oraşe din estul Ucrainei, susţine ministrul de Interne al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O operaţiune militară rusă care seamănă cu invazia Kremlinului în Crimeea este condusă de bărbaţi în uniformă şi cu veste antiglonţ, înarmaţi cu puşti de asalt Kalaşnikov. Ei au preluat controlul a două sedii de poliţie din oraşul Slaviansk, situat în estul rusofon al Ucrainei şi au asediat o clădire a Serviciilor de Securitate.

UPDATE 05.00 Şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a avertizat că orice utilizare a forţei împotriva „vorbitorilor de limbă rusă” din estul Ucrainei va submina „potenţialul de cooperare” din cadrul discuţiilor programate săptămâna viitoare de la Geneva.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de Reuters, Serghei Lavrov a mai precizat că Ucraina arată în prezent că nu îşi poate asuma responsabilitatea pentru soarta ţării.

UPDATE 03.20 Vicepreşedintele Joe Biden va face o vizită la Kiev pe data de 22 aprilie, în contextul tensiunilor din estul Ucrainei, a anunţat Casa Albă. Joe Biden este până în acest moment cel mai înalt oficial american care şi-a anunţat prezenţa în Ucraina de la debutul tensiunilor cu Rusia.

UPDATE 00.57 Postul britanic BBC notează că militanţii pro-ruşi au reuşit să preia controlul asupra unui nou sediu de Poliţie din oraşul Kramatorsk, unde mai devreme au avut loc schimburi de focuri între forţele de ordine şi activiştii pro-ruşi.

Casa Albă a avertizat sâmbătă Moscova să nu intervină în Ucraina şi să nu destabilizeze situaţia din regiune. Totodată, Washingtonul a subliniat că acţiunile activiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei sunt o reminiscenţă a ceea ce s-a întâmplat în Crimeea.

„Suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Asistăm la o campanie organizată de separatiştii pro-ruşi, aparent cu suport din partea Moscovei, care incită la violenţe. Am văzut aşa-numitele acţiuni de protest şi în Crimeea. Facem apel la preşedintele Vladimir Putin să înceteze destabilizarea Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe.

UPDATE 23.06 Miliţia populară din Donbass a ridicat mai multe baricade la intrările în oraşul Slaviansk, aflat în partea de nord a regiunii Doneţk, relatează RIA Novosti. Activiştii au blocat drumurile cu anvelope şi opresc toate maşinile care ajung în zonă. 

„Scopul nostru este să blocăm intrarea în oraş pentru provocatori, pentru cei din Sectorul de dreapta etc. Avem informaţii potrivit cărora unităţi speciale de securitate „Jaguar” vin către noi din oraşul Harkov, pentru a lupta împotriva noastră”, a spus unul dintre activişti, potrivit corespondentului RIA Novosti aflat la faţa locului.
 

image

Regiunile în care militanţii proruşi au ocupat posturile de Poliţie sau alte instituţii administrative regionale FOTO Russia Today

UPDATE 20.20 Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului naţional de securitate, din cauza situaţiei din estul Ucrainei.

Ministrul de interne ucrainean a anunţat că în mai multe oraşe din estul ţării au loc lupte, potrivit AFP, în special la Kramatorsk, în provincia Doneţk, unde persoane necunoscute au deschis focul asupra administraţiei locale. „Poliţia a ripostat, iar schimbul de focuri continuă“, a spus Arsen Avakov. El a explicat că focurile au început atunci când câţiva bărbaţi au încercat să ia cu asalt clădirile administraţiei publice locale şi poliţia a ripostat. 

Confruntările au loc pe fondul tensiunilor în creştere dintre noul guvern şi protestatarii proruşi. 

La Krasnâi Liman, tot în provincia Doneţk, luptători înarmaţi au atacat poliţia cu arme de fabricaţie rusă AK100, care se află numai în dotarea forţelor armate ruse, a precizat ministrul.

„Autorităţile ucrainene consideră evenimentele de astăzi ca o agresiune externă a Federaţiei Ruse“, a scris ministrul de interne ucrainean pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres. 

Activişti proruşi stau în faţa unei braricade în Doneţk FOTO AFP/Mediafax 

image

UPDATE 19.30 Separatişti proruşi înarmaţi au amplasat puncte de control pe drumurile care duc spre Slaviansk, oraş din estul Ucrainei.

UPDATE 18.20 Militanţi proruşi au ocupat şi sediul regional al Ministerului de Interne al Ucrainei din regiunea Doneţk. Pe edificiu a fost arborat drapelul autoproclamatei republici populare Doneţk şi al miliţiilor populare din Donbass.

Separatiştii doresc anexarea regiunii Doneţk la Rusia sau măcar un referendum prin care să obţină o mai mare autonomie regională.

UPDATE 18.00 Ministrul interimar de Externe de la Kiev a cerut Rusiei să pună capăt acţiunilor provocatoare ale agenţilor săi în Ucraina.

Însă Rusia neagă că ar acorda vreun sprijin militanţilor care au ocupat mai multe clădiri, iar şeful diplomaţiei ruse a calificat drept inadmisibile ameninţările Kievului de a lansa un atac asupra manifestanţilor pro-ruşi din estul ţării. „Ameninţările permanente ale Kievului de a lansa un atac asupra clădirilor ocupate de manifestanţi în Doneţk sunt inadmisibile", a adaugat Lavrov

UPDATE 17.20 Şeful poliţiei regionale din Doneţk şi-a anunţat demisia, cedând presiunilor venite din partea protestatarilor proruşi, informează Reuters. „În conformitate cu cererile dumneavoastră, demisionez“, a declarat Kostiantin Pojidaiev.

Steagul ucrainean a încetat să mai fluture pe sediul poliţiei din Doneţk, fiind înlocuit cu steagul separatiştilor proruşi.

Sâmbătă după-amiază, manifestanţi proruşi înarmaţi cu bastoane au reuşit să pătrundă în sediul poliţiei din Donetsk, potrivit AFP. Manifestanţii, în jur de 200 de persoane, nu au întâmpinat rezistenţă. Câţiva zeci de membri ai forţelor antirevoltă trimişi să protejeze clădirea au fost văzuţi arborând panglici portocalii şi negre ale susţinătorilor Rusiei

Activişti proruşi înarmaţi stau în faţa unei secţii de poliţie din oraşul ucrainean Slaviansk FOTO AFP/Mediafax 

image

Bărbaţi înarmaţi, în uniforme de camuflat fără însemne, cu cagule şi căşti, au ocupat comisariatul de poliţie din Slaviansk, localitate situată la câţiva zeci de kilometri de Doneţk, capitala regională. După-amiază, ei au preluat şi controlul asupra clădirii serviciilor de securitate (SBU) din acelaşi oraş.

Grupul care a ocupat un comisariat de poliţie a pătruns acum în sediul serviciilor de securitate”, a comunicat poliţia din regiunea Doneţk.

„Persoane înarmate în costume de camuflaj au ocupat un comisariat din Slaviansk. Reacţia va fi foarte puternică pentru că aceasta este diferenţa între protestatari şi terorişti”, a avertizat Avakov printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Activiştii proruşi nu au înaintat încă nicio cerere faţă de autorităţile ucrainene, potrivit unui corespondent al agenţiei Reuters, însă au refuzat să-şi dezvăluie identitatea. „Forţele speciale au fost trimise la Slaviansk”, a adăugat ministrul.

Slaviansk are aproximativ 100.000 de locuitori şi este situat în provincia Doneţk, în apropierea frontierei cu Rusia. Militanţi proruşi ocupă de o săptămână clădiri publice din oraşele Doneţk şi Lugansk.

Autorităţile de la Kiev a stabilit un termen limită pentru a pune capăt asedierilor organizate de militanţii proruşi, vineri fiind ultima zi, însă nu au fost luate încă măsuri.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite