Scandal între Marea Britanie şi Spania, după ce unui diplomat britanic i s-a controlat bagajul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărul discordiei dintre Spania şi Marea Britanie
Mărul discordiei dintre Spania şi Marea Britanie

Londra a protestat marţi faţă de deschiderea unei valize a unui diplomat britanic de către vameşi spanioli, la frontiera cu Gibraltarul, şi a solicitat "explicaţii urgente" Madridului, relatează AFP.

„Valizele diplomatice sunt inviolabile", a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office pe tema acestui incident care a avut loc vineri, într-un context de tensiuni bilaterale, şi pe care l-a calificat drept o "încălcare gravă a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice".

„Luăm foarte în serios orice încălcare a Protocolului privind conrespondenţa oficială şi valizele diplomatice. Am cerut autorităţilor spaniole să verifice ceea ce s-a întâmplat şi să acţioneze astfel încât acest lucru să nu se repete", a adăugat Ministerul britanic de Externe.

Londra va reflecta la "acţiuni suplimentare, în funcţie de aceste explicaţii", a adăugat aceeaşi sursă, precizând că Ambasada Marii Britanii la Madrid este cea care a protestat în mod oficial pe lângă Ministerul spaniol de Externe.

Incidentul a fost dezvăluit marţi de către publicaţia Gibraltar Chronicle, potrivit căreia valiza diplomatică a fost deschisă la frontieră, la intrarea în Spania.

Diferendul bilateral, vechi de trei secole, dintre cele două state ale Uniunii Europene s-a aflat la originea unor fricţiuni diplomatice toată vara.

În urmă cu o săptămână, Marea Britanie a acuzat Spania de provocare, prin trimiterea unei nave oceanografice în „apele teritoriale britanice", în largul Gibraltarului.

Londra denunţă„o încălcare a Convenţiei ONU privind dreptul mării" şi l-a convocat pe ambasadorul Federico Trillo la sediul Foreign Office, pentru a-i prezenta nemulţumirea Guvernului britanic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite