Sateliţi de spionaj americani au detectat o explozie la barajul din Ucraina înainte ca acesta să se prăbuşească

0
Publicat:

Un responsabil american a declarat că sateliţi de spionaj ai SUA au detectat o explozie la barajul de la Kahovka chiar înainte ca acesta să se prăbuşească şi să elibereze un torent de apă în zona înconjurătoare în această săptămână, a relatat vineri New York Times (NYT), potrivit Reuters.

Barajul Kahovka - foto: Twitter
Barajul Kahovka - foto: Twitter

Sateliţii dotaţi cu senzori în infraroşu au detectat o semnătură termică potrivindu-se cu o explozie majoră, a declarat oficialul respectiv pentru NYT.

Analişti ai serviciilor de informaţii din SUA suspectează că Rusia se află în spatele distrugerii barajului, a declarat acelaşi oficial, dar agenţiile de spionaj americane nu dispun de dovezi solide cu privire la cine este responsabil, relatează Agerpres.

Anterior, un reprezentant al Institutului de seismologie din Norvegia (Norsar) a declarat că acesta detectase o "explozie" provenind din zona barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, în momentul distrugerii sale marţi, potrivit AFP. "Suntem siguri că a avut loc o explozie acolo", a declarat pentru AFP Ben Dando, şef de secţie la Norsar.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului, dar mulţi analişti militari sunt de părere că dezastrul favorizează militar Moscova, care a relocat deja două brigăzi şi un regiment de forţe aeropurtate din zona Kahovka în Zaporojie, unde trupele ucrainene au început o serie de acţiuni ofensive, potrivit Unian.

Distrugerea barajului, produsă marţi, a dus la inundarea unor mari suprafeţe de teren în sudul Ucrainei şi a forţat mii de locuitori din zonă să-şi părăsească locuinţele.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite