Ucrainenii spun că au o dovadă că rușii au aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka
0Serviciul de securitate intern al Ucrainei (SBU) susține că are o dovadă că rușii ar fi responsabili pentru distrugerea barajului peste Nipru din regiunea Herson, relatează BBC.
Această dovadă vine sub forma unei conversații telefonice interceptate de serviciul de securitate intern, care a avut loc după distrugerea uriașului baraj provocând inundații catastrofale și un dezastru ecologic.
SBU a postat pe canalul său de Telegram o înregistrare audio de un minut și jumătate în care doi presupuși soldați ruși discută despre aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka.
„Ei (ucrainenii) nu l-au lovit. A fost grupul nostru de sabotaj. Au dorit să facă ceva de genul să sperie oamenii cu acel baraj”, a spus unul dintre bărbați despre care SBU susține că este un soldat rus.
„Nu a mers conform planului, ei au făcut mai mult decât și-au propus”, a spus el.
SBU nu a oferit detalii suplimentare cu privire la conversația interceptată sau despre cei angajați în convorbirea telefonică.
SBU a precizat că a deschis o anchetă penală pentru infracţiuni de război şi „ecocid'”.
''Invadatorii au vrut să şantajeze Ucraina prin aruncarea în aer a barajului şi au înscenat un dezastru făcut de om în sudul ţării noastre'', se mai menționează în comunicatul SBU.
O a doua potențială dovadă privind implicarea Rusiei
Potrivit lui Paul Adams, corespondentul diplomatic BBC în Ucraina, există și o a doua dovadă potențial importantă a faptului că a avut loc o explozie, ceea ce subminează cazul Rusiei.
Norsar, rețeaua seismică norvegiană, a transmis că analiza semnalelor seismice de la o stație regională din Bucovina, România (la 620 km de Nova Kahovka) a indicat producerea unei explozii marți, 6 iunie, la ora 02.54. Potrivit Norsar, momentul și locația coincid cu prăbușirea barajului.
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului, în dimineața de marți, 6 iunie. Localnicii au relatat despre explozii înainte de ruperea barajului, în timp ce experți și Kievul au explicat că structura nu putea fi făcută să se prăbușească din exterior, mai ales că spărtura este pe partea controlată de ruși.
În luna octombrie a anului trecut, oficialii ucraineni avertizau asupra faptului că rușii că au plantat explozibili în baraj încă din luna aprilie. Detonarea acestora ar fi explicația pentru spargerea barajului, susține Kievul.
Din toamnă, când trupele ruse s-au retras din orașul Herson pe malul stâng al râului Nipru, barajul a suferit daune din pricina bombardamentelor.
În noiembrie, una dintre ecluze a fost avariată de un obuz, în ceea ce un general ucrainean a declarat pentru Washington Post că a fost o lovitură -„test" menită să sondeze opțiunile pentru contraofensiva pe care Ucraina o pregătea în zonă.
Pe baza acestei declarații, oficialii ruși susțin că ucrainenii au folosit aceleași metode pentru a distruge barajul.
Colonelul Hamish de Bretton-Gordon, expert în muniții și fost ofițer al armatei britanice, consideră că este puțin plauzibil să se fi întâmplat asta.
„Dacă este adevărat că ucrainenii au lansat un HIMARS în noiembrie și au avariat o poartă, ar fi trebuit să tragă 20-30 de astfel de rachete pentru a provoca pagubele pe care le vedem aici. Dar nimeni nu raportează acest lucru, nu există nicio dovadă care să sugereze că acest lucru s-a întâmplat”, a explicat el pentru Sky News.
„Pentru a produce atâta devastare, trebuie să fi fost o grămadă foarte sofisticată de explozibili puși în locurile potrivite. A fost îndeajuns, și suficient de calculat, pentru a distruge întregul baraj".
"Ucraina nu are niciun interes material în aruncarea în aer a barajului, care ar putea inunda 80 de orașe ucrainene și ar putea strămuta sute de mii de oameni, afectând în același timp aprovizionarea cu energie electrică deja slabită a Ucrainei", scriau analiștii de la Institutul pentru Studii de Război, într-o analiză publicată în octombrie anul trecut. „ Rusia are toate motivele să încerce să ofere acoperire forțelor sale în retragere și să lărgească râul Nipru pe care forțele ucrainene ar trebui să îl traverseze pentru a-și continua contraofensiva".
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski admitea în noiembrie anul trecut pentru revista Time, la scurt timp după retragerea rusă din orașul Herson că traversarea râului Nipru este cea mai dificilă parte a contraofensivei plănuite. „Ar putea frâna anume decizii. Dar nu ne va opri”, a subliniat el.