Sârbii pot să-şi aleagă vaccinul anti-COVID. Elveţia nu aprobă utilizarea serului AstraZeneca pe teritoriul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În urma contractelor pentru achiziţia de vaccinuri încheiate de guvernul de la Belgrad, cetăţenii sârbi au posibilitatea să aleagă între vaccinul produs de compania americană Pfizer în colaborare cu cea germană BioNtech, vaccinul rusesc Sputnik şi cel chinez Sinopharm. Ei pot de asemenea opta să primească orice vaccin este disponibil într-o anumită zi, dacă doresc să fie vaccinaţi mai repede.

Preşedintele Aleksandar Vucic a declarat miercuri că i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping suplimentarea livrărilor de vaccin, după ce guvernul de la Belgrad a comandat deja un milion de doze din vaccinul Sinopharm.

Într-o declaraţie separată, biroul lui Vucic a anunţat că acesta i-a cerut de asemenea preşedintelui rus Vladimir Putin mai multe doze de vaccin Sputnik, adăugând că guvernul sârb intenţionează să construiască în Serbia o fabrică pentru producţia acestui vaccin.

Serbia are în prezent a doua cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID-19 în Europa, după Marea Britanie.

 Cu toate că vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului a primit aprobare, săptămâna trecută, din partea organismelor de reglementare ale Uniunii Europene, Elveţia - stat care nu face parte din UE - a refuzat să autorizeze utilizarea vaccinului pe teritoriul său, afirmând că nu există date suficiente despre acesta.

CNN transmite că şi Belgia va limita utilizarea vaccinului la adulţi cu vârsta sub 55 de ani, iar alte ţări din Europa, precum Austria, Suedia, Franţa, Germania şi Polonia, restricţionează, de asemenea, administrarea vaccinului, doar la persoane sub 60 sau 65 de ani.

Compania AstraZeneca a anunţat că vaccinul pe care l-a dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford a fost aprobat în aproape 50 de state şi şi-a exprimat încrederea că vaccinul este "eficient, bine tolerat" şi "are un impact real asupra pandemiei."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite