Sârbii din Bosnia ar susține oricând o eventuală independență, susține Milorad Dodik

1
Publicat:
Ultima actualizare:

Sârbii din Bosnia sunt "mental integraţi" în Serbia şi ar susţine de bună voie o eventuală independenţă, a declarat într-un interviu acordat France Presse liderul politic al sârbilor bosniaci Milorad Dodik, ale cărui ameninţări secesioniste, chiar dacă mai vechi, îngrijorează comunitatea internaţională, conform Agerpres.

Milorad Dodik în timpul unei vizite la Kremlin
Milorad Dodik în timpul unei vizite la Kremlin. Foto: EPA/EFE

"Nu vrem să rămânem aici", afirmă din capul locului Milorad Dodik în acest interviu acordat luni, în ajunul "Zilei Republicii Srpska", entitatea sârbilor din Bosnia, care sărbătoreşte marţi 32 de ani de la înfiinţare. Această celebrare este considerată anticonstituţională în special de către statul central bosniac şi OSCE.

De la sfârşitul războiului intercomunitar, soldat cu aproape 100.000 de morţi între 1992 şi 1995, Bosnia este divizată în două entităţi autonome - Republica Srpska (RS) şi Federaţia croato-bosniacă - legate printr-un guvern central slab.

De-a lungul anilor, Bosnia s-a dotat cu o armată, un sistem fiscal comun, cu un sistem judiciar... Potrivit lui Dodik, peste 80 de competenţe au fost transferate statului central. El le vrea înapoi.

Problema care îl obsedează pe liderul sârbilor bosniaci se referă la proprietăţile statului

Pentru Dodik, aceste bunuri - imobile, păduri etc - aparţin entităţilor şi reprezintă o chestiune de "viaţă şi de moarte". Liderii bosniaci, susţinători ai unui stat central puternic, afirmă că guvernul central le deţine.

Problema nu a fost niciodată tranşată, iar Înaltul reprezentant internaţional responsabil de aplicarea acordurilor de pace de la Dayton (1995), care are puterea de a face şi desface legi, ar putea foarte bine să decidă pentru toată lumea.

"Dacă se întâmplă, vom merge la parlamentul Republicii Srpska şi vom lua decizia privind independenţa", a avertizat Dodik. "Vom retrage sârbii din armată, poliţie, instituţiile comune... Le recomand să nu se aventureze în această poveste".

"Obiectivul occidentalilor este să îngroape RS, să o facă fără sens şi să creeze o Bosnie centralizată", afirmă liderul sârbilor bosniaci în interviul pentru AFP. "Caracterul nostru nu a permis să se ajungă la asta. Acesta este motivul pentru care celebrăm cu mândrie ziua de 9 ianuarie astăzi", spune el.

Milorad Dodik agită ameninţarea cu independenţa încă de la sosirea sa la putere în 2006

El declară fără niciun dubiu că oamenii îşi doresc asta, dar că "amintiri ale războiului încă proaspete" îi împiedică să facă pasul decisiv.

"Dacă, într-un moment decisiv, i s-ar oferi o platformă de independenţă, poporul ar sprijini-o", consideră Dodik.

"Suntem mental integraţi în Serbia. Desigur, acum facem parte din Bosnia, dar asta pentru că suntem obligaţi. Nu este ceva ce ne dorim", afirmă şeful entităţii cu 1,2 milioane de locuitori (dintre care 81,5% sunt sârbi) dintr-un total de 3,5 milioane de locuitori ai Bosniei-Herţegovina, conform ultimului recensământ din 2013.

Potrivit lui, "greşeala" acordului de pace de la Dayton a fost dorinţa de a "reuni părţile aflate în război pentru a păstra o închipuire care se numeşte Bosnia-Herţegovina", în timp ce "a fost un moment istoric excelent pentru a delimita (popoarele) şi a crea o pace durabilă în Balcani".

Într-un comunicat cu ocazia celebrării Republicii Srpska, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat luni seara, 8 ianuarie, că Belgradul respectă "litera acordurilor de la Dayton", pronunţându-se în acelaşi timp pentru întărirea legăturilor economice, culturale şi instituţionale cu RS.

Ameninţările sale cu secesiunea, retorica sa împotriva statului central şi apropierea afişată de preşedintele rus Vladimir Putin au făcut din Milorad Dodik un personaj nefrecventabil pentru cancelariile occidentale.

Forţele speciale americane şi forţele armate din Bosnia-Herţegovina au efectuat antrenamente aer-sol luni pentru a "demonstra angajamentul SUA de a garanta integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovina în faţa activităţilor secesioniste", potrivit ambasadei americane din Sarajevo.

Dar Milorad Dodik, vizat de sancţiuni americane şi britanice şi care nu ezită să-l insulte cu regularitate pe ambasadorul american, este "mândru" că îl poate întâlni constant pe preşedintele rus, "un mare lider", declară el pentru AFP. La 9 ianuarie 2023, Dodik l-a decorat pe Putin cu cel mai înalt ordin al Republicii Srpska pentru "dragostea şi grija lui pentru ţara sa", în plină agresiune rusă în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite