Liderul sârbilor din Bosnia agită Balcanii înainte de o întrevedere cu Putin: Apel la pași pentru realizarea Serbiei Mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul entităţii sârbe din Bosnia și Herțegovina, Milorad Dodik, a susţinut vineri ideea creării unei Serbii Mari în Balcani.

Milorad Dodik FOTO Arhivă
Milorad Dodik FOTO Arhivă

Milorad Dodik s-a pronunțat pentru această idee într-o declarație făcută pentru presa rusă înainte de a se deplasa la Moscova, la începutul lunii viitoare, pentru o întrevedere cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Este vorba de a treia întrevedere dintre Dodik și Putin de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022.

„Noi, sârbii, trebuie să proclamăm statul nostru unit, integrat din Republica Srpska, Serbia, Kosovo şi Muntenegru”, a spus liderul sârbilor din Bosnia și Herțegovina în declaraţii retransmise de televiziunea publică sârbo-bosniacă RTRS, citată de agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

Liderul naţionalist de la Banja Luka, cel mai mare oraș din Republica Srpska, a cerut schimbări cât mai rapide în acest sens pentru a profita de noua „structură a ordinii mondiale” care, în opinia sa, este curs de formare și se va încheia cu „încetarea dominației occidentale”.

Milorad Dodik mai susține că singura modalitate de menţinere a păcii în Bosnia și Herţegovina este o „separare paşnică” între cele două entități care o formează, și anume Republica Srpska și Federaţia Croato-Musulmană.

Susținut de Rusia, Dodik încearcă să deconecteze entitatea sârbă de instituţiile centrale din Bosnia și Herțegovina, motiv pentru care se află în conflict cu Înaltul Reprezentant Internaţional pentru Bosnia și Herţegovina, germanul Christian Schmidt.

Pe de altă parte, Dodik acționează și ca agitator pentru Rusia lui Putin, reiterânduși sprijinul față de agresiunea militară rusă din Ucraina și reluând ideea precum că Moscova ar trebui să-și extindă influența în „întregul spațiu care poate fi periculos” pentru ea.

Milorad Dodik face aceste declarații într-un context tensionat între Serbia și Kosovo, unde mai multe episoade de violență au izbucnit de la începutul războiului din Ucraina. Vladimir Putin este suspectat că mizează pe acutizarea diverselor crize din lume pentru a deturna atenția și eventual sprijinul de la Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite