Rusia pregătește o nouă ofensivă, potrivit serviciilor estoniene de informații. Ultimele evoluții de pe câmpul de luptă din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia dispune în prezent de proiectile de artilerie pentru un încă an de ostilități active în Ucraina. Pe de altă parte, intensificarea angajării forțelor sale în zonele Avdiivka (regiunea Donețk) și Kupiansk (regiunea Harkov) ar putea indica indica pregătirea unei noi ofensive, potrivit serviciilor estoniene de informații, citate de Ukrainska Pravda.

Rușii fac presiuni asupra forțelor ucrainene care apără orașul Adviivka FOTO PROFIMEDIA
Rușii fac presiuni asupra forțelor ucrainene care apără orașul Adviivka FOTO PROFIMEDIA

Potrivit evaluării armatei estoniene, principalele direcții de atac ale armatei Moscovei sunt acum în două secțiuni ale frontului - Avdiivka-Marinka, respectiv Kupiansk-Lîman. De pildă, dacă în vară în aceste zone se înregistrau 20-40 de atacuri pe zi, în prezent au loc în medie 76.

Serviciile secrete estoniene consideră că Moscova preferă să numească aceste acțiuni apărare activă - ca o modalitate de a masca probabil în acest fel tentativele ofensive nereușite din ultimele aproape două săptămâni - în scopul de a disimula pregătirea unei noi ofensive.

„Trebuie să recunosc faptul că acțiunile întreprinse de Federația Rusă în est și nord-est pot conduce la faptul că în următoarele săptămâni armata rusă va încerca să dezvolte un succes, să trimită forțe suplimentare acolo și să treacă la ofensivă pe acest sector al frontului", a declarat șeful serviciilor estoniene de informații Ants Kiviselg.

Această versiune ar fi probată de faptul că 350.000 de proiectile de artilerie ar fi fost livrate Rusiei de Coreea de Nord (Coreea de Nord a livrat "peste o mie de containere" cu echipamente militare şi muniţii către Rusia în ultimele săptămâni, a anunțat zilele trecute un purtător de cuvânt al Casei Albe -n.red). Potrivit șefului serviciilor de informații militare estoniene, este vorba de o reaprovizionare semnificativă a depozitelor, întrucât Rusia trebuie să mai aibă circa patru milioane de obuze.

„Dacă am văzut că Rusia trage aproximativ 10.000 de obuze într-o zi, atunci cantitatea de muniție trimisă de Coreea de Nord ar trebui să fie suficientă pentru o lună și jumătate", explică Kiviselg.

Oficialul a mai spus că Rusia a finalizat pregătirea unor atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, iar acestea pot fi așteptate „în următoarele săptămâni sau o lună”.

La începutul acestei săptămâni, serviciile secrete britanice apreciau că Rusia a lansat o ofensivă coordonată pe mai multe fronturi în estul Ucrainei, dar și-au exprimat îndoiala că își va atinge obiectivele.

Ultimele evoluții pe câmpul de luptă

În ultima săptămână, livrarea în secret a rachetelor ATACMS, de către SUA, și o nouă debarcare ucraineană pe malul stâng al Niprului, în jumătatea controlată de ruși, au injectat energia necesară în contraofensiva ucraineană, în mare măsură stagnantă în privința recuperării de teritorii, relatează CNN.

Ucrainenii au folosit rachetele americane tactice cu rază lungă de acțiune (ATACMS) pentru a lovit marț aerodromurile din Berdianskul ocupat de pe coasta Mării Azov, respectiv din Lugansk, în estul Ucrainei, distrugând un număr semnificativ de elicoptere rusești și un depozit de muniții.

O înregistrare video postată de comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zalujnîii, a arătat puternicele baterii de rachete trăgând; oficialul militar mulțumește soldaților ucraineni "pentru serviciul lor" și partenerilor "pentru sprijinul lor".

Într-un moment în care finanțarea americană pentru Ucraina rămâne precară, sosirea ATACMS a fost o evoluție binevenită atât pe câmpul de luptă, cât și pentru moralul public.

Ucraina cere acest sistem de rachete de luni de zile. Încă nu este clar când au fost livrate noile arme, cu o rază de acțiune de 160 km, sau când a fost luată decizia de a le furniza.

Rachetele sunt susceptibile să perturbe pozițiile armatei ruse, majoritatea analiștilor prezicând că Moscova va fi nevoită să amplaseze mijloace aeriene la distanță de linia frontului, limitându-și astfel capacitatea operațională.

 „Ucrainenii se simt foarte încurajați de livrarea ATACMS, iar luptătorii noștri le folosesc în mod corespunzător pe câmpul de luptă", a comentat președintele ucrainean Volodimir Zelensky într-un mesaj pe platforma X după o convorbire cu președintele american Joe Biden.

Bătălii în est

Lupte intense au avut loc în ultima săptămână jurul orașului Avdiivka, în regiunea Donețk:  Rusia continuă să încerce încercuiască orașul, în vreme ce Ucraina susține că provoacă mari pierderi în rândul trupelor și echipamentelor rusești.

Forțele ruse au lansat valuri de atacuri respinse de trupele ucrainene care sunt puternic înrădăcinate în zonă.

Potrivit armatei ucrainene, joi au fost distruse într-o singură zi mai mult personal și tancuri rusești decât în orice altă zi de la începutul războiului - sute de soldați ar fi fost uciși și zeci de tancuri distruse. Înregistrările video distribuite de conturi militare ucrainene neoficiale arată lupte intense și echipamente distruse. Zelenski a calificat pierderile rusești din Avdiivka drept „catastrofale”.

Analiștii sunt de părere că obiectivul armatei ruse este de a încercui orașul și de a prelua o zonă de teren înalt în apropierea unei instalații industriale, ceea ce ar oferi Rusiei un control eficient al focului asupra rutelor de aprovizionare ucrainene.

O nouă traversare a Niprului

Detaliile oficiale ale celei mai recente operațiuni de traversare a râului Nipru sunt destul de sărace. Se știe însă că trupele ucrainene au trecut  din nou râul Nipru în regiunea Herson, ocupată de Rusia, potrivit bloggerilor militari pro-Kremlin.

Popularul blogger militar rus WarGonzo a transmis vineri că luptele de pe malul estic al Niprului au continuat în apropiere de satul de coastă Krinki, speculând: „Trupele ucrainene încearcă să câștige un punct de sprijin și să-și aducă rezervele pentru a-și dezvolta inițiativa pe malul Niprului controlat de armata rusă”.

La începutul săptămânii, bloggeri ruși au afirmat că unități militare ucrainene au traversat râul, străpungând unele apărări rusești și avansând către satele Poima și Pișcianivka de pe malul estic.

Kievul nu a comentat în mod oficial operațiunile de traversare a râului în regiune.

Ucraina a  mai efectuat anterior raiduri pe malul estic al râului Nipru, în regiunea Herson, dar acestea au crescut în frecvență în ultima vreme, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studii de Război. Forțele ucrainene au stabilit pentru prima dată un cap de pod pe malul râului controlat de ruși în apropierea podului Antonivski în iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite