Putin, despre înzestrarea Kievului cu rachete ATACMS: „Agonia Ucrainei va fi prelungită”. Cum poate fi folosit acest tip de armament

0
Publicat:

Vladimir Putin a spus că livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune de către SUA armatei ucrainene nu va face decât să prelungească agonia.

ATACMS înseamnă Army Tactical Missile System FOTO Profimedia
ATACMS înseamnă Army Tactical Missile System FOTO Profimedia

Mai multe rachete ATACMS (Army Tactical Missile System) cu o rază de acțiune de 165 km au fost livrate în mare secret forțelor ucrainene. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat marți utilizarea cu succes a acestor arme pentru prima dată. Forțele sale speciale au revendicat în aceeași zi responsabilitatea pentru loviturile distructive asupra unor aerodromuri rusești din teritoriul ocupat, potrivit La Libre.

Vladimir Putin a estimat că livrarea acestor rachete, pe care Kievul le cerea de luni de zile, nu va schimba cu nimic cursul războiului, asigurând încă o dată că așa-numita contraofensiva ucraineană şi-a rupt dinţii în apărarea rusă.

„Principalul este că (aceste rachete) nu vor schimba radical lucrurile pe linia de contact, este imposibil”, a spus președintele rus în cadrul unei conferințe de presă la Beijing, la finalul vizitei sale în China. „Pentru Ucraina, nu va fi nimic bun. Agonia se va prelungi”, a adăugat el, estimând că Washingtonul a făcut, prin urmare, „o eroare”.

Escaladare la Avdiivka

Potrivit lui, livrarea de rachete ATACMS către Ucraina arată „că Statele Unite sunt din ce în ce mai implicate în acest conflict”.

La rândul său, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a indicat că furnizarea de către Occident a unor rachete, avioane F-16 şi vehicule blindate Kievului anul viitor determină Rusia „să-şi întărească graniţele de vest”. Armata ucraineană intensifică deja loviturile în zonele de frontieră.

Ucraina, care a forțat Moscova la retrageri umilitoare în 2022, a lansat o contraofensivă în iunie pentru a elibera aproximativ 20% din teritoriul său aflat sub control rusesc și a căror anexare o revendică Moscova.

Kievul estimează că forțele sale avansează, dar că progresul este lent, deoarece Occidentul ezită excesiv de mult să livreze armele de care țara are nevoie. În timp ce Putin și acoliții săi susțin că armata ucraineană a eșuat deja în contraofensiva sa, Kievul revendică aproape zilnic progrese și cere grăbirea livrărilor de armament pentru a nu le permite invadatorilor să se regrupeze pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, Putin a anunțat de la Beijing că a dat ordin Forțelor Aerospațiale Ruse să patruleze deasupra apelor internaționale ale Mării Negre cu avioane de luptă MIG-31 înarmate cu rachete „Kinjal” („Pumnal”).

Liderul de la Kremlin a ținut să laude din nou aceste rachete, susținând că „au o rază de acțiune de peste 1.000 de kilometri și o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului”.

„Nu este o amenințare”, a spus Putin în pofida laudelor făcute rachetelor „Kinjal”.

Deși Putin a declarat acum câțiva ani despre rachetele „Kinjal” că sunt de neoprit, totuși ucrainenii au reușit să doboare o bună parte din ele cu ajutorul sistemului de apărare anti-rachetă Patriot.

În timp ce se confruntă cu dificultăți pe teren, Putin mizează pe terorizarea civililor cu rachete și propaganda precum că „Ucraina este slabă, iar Rusia puternică” pentru a ieși învingător la final. Ambele au drept scop să-i demoralizeze și divizeze atât pe ucraineni, cât și pe susținătorii cauzei lor.

ATACMS înseamnă Army Tactical Missile System. Astfel de rachete au o rază lungă de acțiune, de aproape 300 de kilometri. Sunt ghidate și pot fi trase din flota existentă a Ucrainei de sisteme de lansare de rachete. Comandanții ucraineni de pe câmpul de luptă au cerut acest tip de rachetă de ceva timp.

ATACMS poate fi lansat de la sol în orice fel de condiții meteo, dintr-un punct cel mai apropiat de linia frontului dincolo de care se află ținta. Acest lucru este avantajos din punct de vedere tactic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite