Rusia lovește rețeaua energetică a Ucrainei pentru a slăbi capacitatea industrială de apărare a țării vecine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ruse au desfășurat o altă serie de lovituri cu rachete și drone pe scară largă împotriva Ucrainei în noaptea de 10 spre 11 aprilie, care au cauzat daune notabile și probabil pe termen lung infrastructurii energetice a Ucrainei. 

Centrala electrică Trypilska în flăcări. Foto: Nexta TV via X
Centrala electrică Trypilska în flăcări. Foto: Nexta TV via X

Forțele aeriene ucrainene au raportat că forțele ruse au lansat 82 de lovituri aeriene asupra Ucrainei în noaptea de 10 spre 11 aprilie, inclusiv 20 de rachete de croazieră Kh-101/555 din regiunea Saratov; șase rachete aerobalistice Kinjal din regiunea Tambov; 12 rachete antiaeriene S-300 din regiunea Belgorod; patru rachete de croazieră Kh-59 din regiunea Zaporijia ocupată; și 40 de drone Shahed-136/131 din Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai și Capul Chauda din ​​Crimeea ocupată.

Forțele ucrainene au doborât 57 de ținte aeriene, inclusiv 16 rachete Kh-101/555, două rachete Kh-59 și 39 de drone Shahed.

TPP-ul Trypilska din regiunea Kiev a fost distrus

Operatorul de stat ucrainean de transport de energie electrică Ukrenergo a declarat că această serie de lovituri a fost a treia serie de lovituri ruse de amploare asupra infrastructurii de producere a energiei electrice din Ucraina în 2024, probabil referindu-se la loviturile din 22 și 28 martie care au deteriorat centralele termice și hidroelectrice din Ucraina (TPP/HPP-uri). Compania de energie ucraineană Centrenergo a raportat că o lovitură rusă nespecificată a distrus TPP-ul Trypilska din regiunea Kiev - cel mai mare furnizor de energie electrică pentru regiunile Kiev, Cherkasy și Jytomyr.

Șeful administrației militare ucrainene din Oblastul Harkiv, Oleh Synehubov, a declarat că forțele ruse au efectuat cel puțin 10 lovituri asupra infrastructurii critice din orașul și regiunea Harkiv.

Șeful administrației militare din regiunea Lviv, Maksym Kozytskyi, a raportat că forțele ruse au lovit o instalație de distribuție a gazelor și o substație electrică din regiunea Lviv cu drone și rachete nespecificate. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au avariat o instalație energetică din regiunea Zaporijia cu rachete nespecificate, că resturile dintr-o dronă doborâtă au provocat un incendiu la o instalație energetică din regiunea Odesa și că forțele ruse au vizat orașul Odesa cu un Kh-31 anti- rachetă radar, dar că racheta a funcționat defectuos deasupra Mării Negre. Oficialii ucraineni au mai raportat că un număr nespecificat de rachete balistice rusești au lovit orașul Mykolaiv și că bombele rusești cu dispersie, ghidate au lovit o centrală electrică din orașul Sumy în ziua de 11 aprilie.

Capacități de generare serios afectate

Wall  Street Journal  ( WSJ ) a relatat pe 11 aprilie că bombardamentele rusești, fără să includă seria de lovituri din 10-11 aprilie, au perturbat 80% din capacitatea de generare a DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, care furnizează aproximativ 20% din energia electrică a Ucrainei. WSJ  a relatat că directorul executiv al DTEK, Maksym Timchenko, a declarat că DTEK a cheltuit 110 milioane de  dolari pentru repararea daunelor în timpul primului an al războiului și că va costa de două ori mai mult pentru a repara cele mai recente distrugeri cauzate de loviturile rusești.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe baterii de apărare antiaeriană Patriot pentru a proteja atât centrele de populație ale Ucrainei, cât și zonele din prima linie.  

Ucraina cere mai multe baterii Patriot

The  Washington Post  a relatat pe 10 aprilie că, Kuleba se concentrează în prezent pe obținerea a șapte baterii Patriot din alte țări cât mai repede posibil pentru a apăra cele mai mari orașe ale Ucrainei. Kuleba ar fi declarat că Ucraina va plasa cel puțin una dintre aceste baterii mai aproape de prima linie. Kuleba a subliniat recent că Ucraina are nevoie în special de sistemele Patriot pentru a se apăra împotriva rachetelor balistice rusești, cum ar fi rachetele Kinjal, deoarece sistemele de apărare aeriană din era sovietică ale Ucrainei nu sunt capabile să intercepteze aceste rachete.

Bombardamentele rusești au forțat Ucraina să ia decizii dificile între oferirea de acoperire de apărare aeriană a centrelor mari de populație din spate și zonele active din prima linie, iar Rusia pare să exploateze golul apărut în apărarea antiaeriană a Ucrainei, în încercarea de a prăbuși rețeaua energetică a Ucrainei și de a lovi astfel în capacitatea industrială de apărare a Ucrainei, în timp ce forțele terestre ruse profită de capacitatea lor de a folosi atacurile aeriene asupra pozițiilor de front ucrainene pentru a obține câștiguri lente, dar constante.

ISW continuă să evalueze că acoperirea rară și inconsecventă de apărare aeriană de-a lungul frontului a facilitat, probabil, intensificarea loviturilor cu bombe cu dispersie ghidate și nedirijate ale Rusiei, pe care forțele ruse le-au folosit ca efect tactic în capturarea Avdiivka la mijlocul lunii februarie 2024 și pe care forțele ruse par să le să fie folosit din nou în timpul operațiunilor lor ofensive actuale lângă Chasiv Yar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite