Rusia avertizează că va desfăşura arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a informat NATO, că, în cazul în care Suedia şi Finlanda se vor alătura organizaţiei militare, Rusia va trebui să-şi stabilizeze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică, relatează joi Reuters.

Finlanda are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, iar Suedia examinează posibilitatea unei aderări sau nu la NATO. Potrivit premierului finlandez Sanna Marian, Finalnda urmează să ia o hotărâre în următoarele săptămâni. 

Dmitri Medvedev a avertizat că, dacă Suedia şi Finlanda se vor alătura NATO, Rusia îşi va consolida trupele terestre, navale şi aeriene în regiunea Mării Baltice, pentru a restabili echilibrul militar. 

De asemenea, acesta a făcut referire şi la o ameninţare nucleară, declarând că „ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică - echilibrul trebuie restabilit", a declarat Medvedev, care a fost preşedintele Rusiei în perioada 2008-2012. 

„Până astăzi Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forţa mâna, ei bine... reţineţi că nu noi am propus asta", a mai adăugat fostul preşedinte al Rusiei. 

Arvydas Anusauskas, ministrul apărării din Lituania, a ripostat joi şi a afirmat, la BNS postul lituanian, că Rusia deţine deja arme nucleare în regiunea baltică şi că acestea au fost desfăşurate în exclava Kaliningrad înainte de războiul din Ucraina. 

„Actualele ameninţări ruse sunt destul de ciudate, în condiţiile în care, chiar şi fără actuala situaţie de securitate, ştim că ei păstrează arme la 100 de kilometri de frontiera Lituaniei", a declarat ministrul lituanian. "Arme nucleare au fost întotdeauna păstrate în Kaliningrad... (iar) comunitatea internaţională, ţările din regiune, sunt perfect conştiente de acest lucru... Ei (ruşii) folosesc aceasta ca pe ameninţare", a mai spus Anusauskas. 

 Premierul lituanian Ingrida Simonyte a afirmat, joi, că ameninţările Rusiei nu reprezintă „nicio noutate”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite