Rovana Plumb îi ia locul de vicepreședinte lui Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fracțiunea română din grupul politic al social democraților din Parlamentul European(PE) se va întâlni această după-amiază (5 aprilie) pentru a decide cine îl va înlocui pe eurodeputatul Adrian Severin în postul de vice-președinte.

Conform mai multor oficiali seniori din PE, noul vicepreședinte al social democraților este europarlamentarul Rovana Plumb, 50 de ani, din comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și delegația UE-Turcia.

Plumb este din 2005 președintele organizației de femei a PSD și unul dintre vicepreședinții partidului.

Membră și a Bordului Executiv de Femei al Partidului Socialiștilor Europeni, Plumb a avut numeroase intervenții, sub forma unor dezbateri, rapoarte întrebări sau discursuri despre drepturile femeilor și egalitatea dintre sexe.

Decizia de a-l înlocui pe Severin cu Plumb vine după ce liderul social democraților din PE l-a exclus pe aceasta din grupul politic, în urma scandalului mită contra amendamente.

Conform înregistrărilor video și probelor publicației britanice care a pornit scandalul, The Sunday Times, Severin ar fi acceptat suma de 12.000 de euro de la presupușii lobby-iști, în realitate repoteri sub acoperire. Această taxă, care Severin susține că este de consultanță, ar fi urmat să fie plătită de reporterii Sunday Times în schimbul unor amendamente făcute de Severin, conform publicației britanice.

Și liderul grupului social democraților din PE, Martin Schulz i-a cerut demisia lui Severin, declarându-se "șocat" la vederea unor probe "foarte serioase", care vin "mai ales din partea unui social democrat". "Cred că acest om ar trebui să părăsească Parlamentul European imediat," a spus Schulz, nessatisfăcut cu votul în unanimitate de excludere al lui Severin din grupul politic și decizia acestuia de a demisiona.

Severin, care acum se află în grupul neafiliaților din PE refuză să părăsească postul de europarlamentar și neagă acuzațiile care i se aduc. Președintele PE, Jerzy Buzek i-a cerut acestuia personal să demisioneze din postul pe care încă îl deține.

"L-am sfătuit la modul cel mai serios că o demisie ar fi mult mai potrivită, inclusiv pentru imaginea lui, dar a spus că vrea să-şi dovedească nevinovăţia. Acum este timpul judecătorilor să clarifice acest caz. După cum ştiţi, în cazul europarlamentarilor care sunt aleşi democratic în ţările lor e o chestiune de imunitate", a declarat pe 24 martie preşedintele Parlamentului European.

Europarlamentul și vice-președintele PE Diana Wallis a pornit o investigație în cazul "mită contra amendamente". Wallis are la dispoziție mai multe probe incriminatorii primite de la publicația the Sunday Times, dar nu se pronunță înaintea rezultatelor.

Și Oficiul european de Luptă Anti-Fraudă, OLAF a început săptămâna trecută o investigație administrativă a cazului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite