Român în Ţara Bascilor: “Am găsit aici o ţară care m-a primit cu braţele deschise”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din Ţara Bascilor formează comunitatea de imigranţi cel mai bine integrată în societatea din regiunea nordică a Spaniei, în evidenţele oficiale fiind înregistraţi peste 15.000 de români. Prezenţi în toate oraşele, fie că sunt angajaţi pe şantierele de construcţii, la terase, în domeniul agricol sau în casele localnicilor ca îngrijitori, românii sunt foarte asemănători bascilor, scrie publicaţia "El Correo".

Totodată, persoanele de naţionalitate română formează o comunitate destul de numeroasă, de 15.290 pe oameni, unul din zece imigranţi din Ţara Bascilor (Euskadi) fiind de origine română. Potrivit "El Correo", dintre toţi străinii care s-au stabilit în regiune, cel mai bine şi cel mai rapid s-au adaptat românii.

Citeşte şi:
Mulţi români care s-au întors în ţară revin, dezamăgiţi, în Spania

De ce au emigrat românii - au plecat la „mai bine" sau „numai în România nu" ?

Alexandru Sandu, un român stabilit la Bilbao de aproximativ zece ani, vorbeşte despre procesul de integrare în societate: "Suntem foarte asemănători cu bascii, din punct de vedere social, trăim pentru familie şi pentru prieteni, ne place să discutăm la o ceaşcă de cafea şi să ne bucurăm de o masă bună. Limba noastră este destul de apropiată de dialectul basc, aşa că prindem vocabularul şi expresiile".

"Suntem familişti", declară totodată Alexandru Borodi, venit în Spania de mai bine de 20 de ani. Mai întâi emigrează bărbaţii, îşi găsesc locuri de muncă şi cazare şi apoi îşi aduc şi familiile, notează "El Correo". "Majoritatea rămâne, desi sunt câţiva care vor să se întoarcă în România. Dar există foarte mulţi care se sacrifică în Ţara Bascilor. Vor să trimită bani acasă pentru a-şi susţine familia de acolo", povesteşte Alexadru, care, în schimb, spune că şi-a găsit locul în Euskadi: "Am găsit aici o ţară care m-a primit cu braţele deschise".

Află cum văd alţi români din regiunea nordică a Spaniei locul unde s-au stabilit

Pe aceeaşi temă:
Iubesc România, dar nu pot trăi în ea. Românii din străinătate nu vor să se întoarcă acasă

Peste 60% din românii plecaţi în Italia nu se mai întorc acasă

Afaceri prospere pe timp de criză pentru românii din Italia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite