Rishi Sunak conduce detaşat în cursa pentru fotoliul lui Boris Johnson, urmat de Penny Mordaunt şi Liz Truss

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Fostul ministru britanic al Finanţelor, Rishi Sunak, conduce detaşat în cursa de succesiune a fostului premier Boris Johnson, în timp ce diferenţa dintre Penny Mordaunt şi Liz Truss pentru locul doi în clasament s-a redus, relatează AFP.

Potrivit rezultatelor anunţate de Graham Brady, responsabil cu organizarea alegerilor interne, Rishi Sunak a obţinut 115 voturi de la parlamentarii conservatori în cadrul celui de-al treilea scrutin. Două runde finale sunt programate pentru marţi şi miercuri.

Lupta pentru calificarea în confruntarea finală – care va fi decisă prin voturi – se desfăşoară între secretarul de stat însărcinat cu Comerţul, Penny Mordaunt (82 de voturi), şi ministrul de Externe, Liz Truss (71 de voturi). Fostul secretar însărcinat cu Egalitatea, Kemi Badenoch, a ajuns pe locul patru, cu 58 de voturi, în timp ce preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Tom Tugendhat, a fost eliminat cu 31 de voturi.

În urma unei dezbateri tensionate între aceşti cinci candidaţi de duminică seara, postul Sky News a anunţat, luni, anularea dezbaterii programate marţi seara, din cauza refuzului lui Rishi Sunak şi al lui Liz Truss de a participa. Potrivit canalului, perspectiva unei a treia dezbateri în direct îi face pe parlamentarii conservatori să se teamă că dezvăluirea dezacordurilor dintre candidaţi va slăbi majoritatea.

Duminică seara, a doua dezbatere a campaniei a dat naştere unor schimburi de replici mai vii decât prima, la începutul unei săptămâni decisive, în care vor rămâne în cursă doar cei doi finalişti care vor fi aleşi de cei 200.000 de membri ai partidului în cadrul unui vot prin poştă. Rezultatul este aşteptat pe 5 septembrie.

Şefa diplomaţiei, Liz Truss, considerată neconvingătoare în timpul primei dezbateri de vineri, l-a atacat, duminică, pe Rishi Sunak, acuzându-l că a condus ţara în ”recesiune” prin creşterea impozitelor în mandatul de ministrul al Finanţelor.

Fostul ministru al Apărării, Penny Mordaunt, l-a atacat şi el pe Sunak referitor la acest subiect, care a sugerat accesarea împrumuturilor pentru a face faţă crizei costului vieţii care afectează cetăţenii britanici, ajungând la o inflaţie record de 9,1% în luna mai.

„Acesta este socialismul. Nici (fostul lider al opoziţiei) Jeremy Corbyn nu ar fi mers atât de departe!”, a afirmat Sunak.

Liz Truss şi Rishi Sunak nu au avut nicio divergenţă de la începutul campaniei. Truss este favorita taberei lui Johnson, care este convins că Rishi Sunak aştepta momentul de luni de zile înainte de a demisiona pe 4 iulie, grăbind demisia premierului.

Trecând în ofensivă, Liz Truss a încercat să recupereze voturile, ajungând în primele două tururi de scrutin pe locul trei, în spatele lui Penny Mordaunt şi Rishi Sunak, a căror calificare în finală pare să fie tot mai probabilă.

Potrivit unui sondaj Opinium, Rishi Sunak a obţinut cele mai multe voturi (24% dintre voturi), în faţa lui Tom Tugendhat (19%), Penny Mordaunt (17%), Liz Truss (15%) şi Kemi Badenoch (12%).

Parlamentul a început, luni, să dezbată o moţiune de cenzură a guvernului împotriva sa, care, cu excepţia unei întorsături dramatice a evenimentelor, nu prezintă niciun risc pentru executiv.

Guvernul a declanşat această moţiune din motive tehnice, pentru a răspunde opoziţiei laburiste, care consideră că este „intolerabil” ca Boris Johnson să rămână la putere până în septembrie. Johnson s-a declarat „mândru” de munca guvernului din ultimii trei ani.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite