Reziduuri de pesticide la fructe şi legume din Franţa. Cele mai periculoase produse

0
Publicat:

Un studiu recent informează că un procent ridicat din fructele şi legumele cultivate clasic în Franţa, în afara planului ecologic, conţinea o concentraţie destul de mare de substanţe toxice din pesticide.

foto ONG Generations Futures
foto ONG Generations Futures

Aproape două treimi din fructe (73,1%) şi aproape jumătate din legume (45,8%) neecologice conţineau cel puţin un reziduu de pesticide în perioada 2017-2021, potrivit unui studiu realizat de „Générations futures” publicat joi, la mai puţin de o lună de la anunţarea întreruperii planului Ecophyto în Franţa, potrivit Agerpres.

Într-un studiu anterior, care acoperă cei cinci ani precedenţi (2012-2017), realizat de aceeaşi asociaţie nonprofit, se arăta, de asemenea, că 71,9% din fructele vândute în Franţa şi 43,3% din legume au fost afectate.

Cele două cercetări se bazează pe „rezultatele planurilor de monitorizare a reziduurilor de pesticide efectuate de autorităţile franceze”, în special cele ale conducerii generale franceze de prevenire a fraudelor (DGCCRF).

Cantitatea de pesticide conţinută de anumite fructe „depăşeşte chiar limita maximă de reziduuri” (LMR), nivelul maxim autorizat legal în alimente. Acesta este înregistrat în special la fructul pasiunii (37,2% cu cel puţin un reziduu de pesticid care depăşeşte limita), ananas (22,6%) şi rodii (18,8%).

Dintre cele 21 de fructe studiate între 2017 şi 2021 de un inginer de specialitate din cadrul ONG-ului, unele prezintă un risc mare pentru sănătate: 93,8% dintre probele de la cireşe conţin urme de cel puţin un pesticid. Peste 80% conţin chiar şi urme de mai multe pesticide. Grapefruits (91,1%), nectarinele şi piersicile (90,2%), strugurii (88,3%) şi chiar clementinele, mandarinele şi portocalele (87,2%) prezintă, de asemenea, un risc pentru sănătate.

Dintre cele 31 de legume studiate, 78,3% din ţelină, 69% din pepeni şi 67,7% din andive studiate conţin cel puţin un reziduu de pesticide.

Cele care depăşesc cel mai mult LMR sunt verdeţurile proaspete (13,8%), rădăcina de ţelină (12,7%) şi salatele (12,1%).

Acest studiu arată că „prezenţa pesticidelor în alimentele vegetale rămâne mai actuală ca niciodată şi necesită implementarea unor politici agricole proactive şi restrictive menite să reducă dependenţa noastră de aceste substanţe sintetice”, subliniază „Générations Futures” într-un comunicat.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite