Studiu îngrijorător: pesticidele din alimente reduc numărul de spermatozoizi

0
Publicat:

Pesticidele folosite în casele, grădinile și gazonul nostru și pulverizate pe alimentele pe care le consumăm contribuie la o scădere dramatică a numărului de spermatozoizi, notează CNN.

Stermatozoizi FOTO Menshealth.de
Stermatozoizi FOTO Menshealth.de

„Pe parcursul a 50 de ani, concentrația de spermă a scăzut cu aproximativ 50% în întreaga lume“, a declarat autorul principal al studiului, Melissa Perry, decan al Colegiului de Sănătate Publică de la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia.

„Ceea ce nu se știe este vinovatul“, a spus Perry. „Deși probabil că există mult mai multe cauze care contribuie, studiul nostru demonstrează o asociere puternică între două insecticide comune -organofosfați și N-metilcarbamați - și scăderea concentrației de spermatozoizi“.

Unul dintre cei mai frecvent utilizați compuși din lume, organofosfații sunt principalele componente ale gazelor neurotoxice, erbicidelor, pesticidelor și insecticidelor și sunt, de asemenea, utilizați pentru a crea materiale plastice și solvenți.

„Acestea sunt utilizate pe scară largă pe culturile pe care le consumăm“, a spus Perry. De asemenea, mai sunt folosite pentru întreținerea gazonului ornamental. Sunt disponibile pentru a fi cumpărate de consumatori, astfel încât s-a demonstrat că expunerea la organofosfați este relativ răspândită.

N-metilcarbamații sunt asemănători din punct de vedere structural și operațional cu organofosfații, ucigând insectele. Aceștia sunt folosiți la fabricarea insecticidelor care sunt aplicate pe o "varietate de culturi de câmp, de fructe și de legume pentru combaterea gândacilor, a buruienilor, a nematozilor, a gărgărițelor și a altor dăunători similari", potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

„Pe măsură ce începem să închidem oarecum plasa în jurul factorilor care ar putea avea un impact negativ asupra fertilității, aceste pesticide încep să urce în top“, a declarat Dr. Alexander Pastuszak, profesor asistent de chirurgie și urologie la Facultatea de Medicină a Universității din Utah din Salt Lake City. El nu a fost implicat în noul studiu.

„Există suficiente dovezi pentru a începe cu adevărat să spunem că da, aceste tipuri de compuși pot afecta negativ fertilitatea la bărbați", a spus el. "În cele din urmă, nu cunoașteți impactul asupra fertilității reale până când și dacă nu începeți să încercați să rămâneți însărcinată".

Studiul, publicat miercuri în revista Environmental Health Perspectives, a examinat 25 de studii din întreaga lume privind cele două substanțe chimice și a inclus 20 de studii în meta-analiză. Aceste studii au analizat 42 de niveluri diferite de impact în rândul a 1.774 de bărbați.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite