Reuters: Preşedinţii a 8 state din UE cer discuţii imediate cu privire la aderarea Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskii a semnat azi o cerere oficială pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, împreună cu prim-ministrul Denys Shmygal şi preşedintele Parlamentului Ruslan Stefanchuk stând alături de el, la Kiev, Ucraina.

Ca răspuns, preşedinţii a opt naţiuni din Europa Centrală şi de Est au cerut luni statelor membre ale Uniunii Europene să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată la UE şi să deschidă discuţiile de aderare, potrivit unei scrisori deschise publicată luni.

„Noi, preşedinţii statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, Republica Slovacă şi Republica Slovenia. cred că Ucraina merită să primească o perspectivă imediată de aderare la UE”, se spune în scrisoare.

După cum se observă, România nu se află printre semnatare. Cu toate acestea, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că România susţine aderarea Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei la Uniunea Europeană, dar crede că o aderare rapidă este foarte greu de realizat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite