Rachete prăbușite în Polonia. Reuniune de urgență a NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO organizează miercuri o reuniune de urgență pentru a discuta despre atacul cu rachete din estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, care a provocat marți moartea a două persoane, scrie Reuters.

NATO organizează o întâlnire de urgență după explozia din Polonia / Foto: Arhivă
NATO organizează o întâlnire de urgență după explozia din Polonia / Foto: Arhivă

Reuniunea ambasadorilor NATO de la Bruxelles va fi prezidată de secretarul general Jens Stoltenberg, care va susține o conferință de presă în jurul orei 11.30,  a precizat NATO, în contextul în care există îngrijorări că incidentul ar putea fi un declanșator al războiului din Ucraina care să se extindă în țările vecine.

Polonia, membră NATO, a declarat că racheta a căzut pe o cultură de cereale dintr-un sat aflat la aproximativ 6 km de granița cu Ucraina și că în urma atacului, au murit două persoane.

Aliații NATO și-au exprimat rapid îngrijorarea și sprijinul.

„Reacția aliaților noștri, sprijinul lor fără echivoc și dorința de a fi alături de noi, arată că suntem o țară mult mai sigură decât dacă nu am fi fost în NATO", a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Pawel Jablonski, la postul de radio privat RMF FM.

„În calitate de țară care se învecinează cu Ucraina, putem fi expuși la diverse tipuri de incidente”, a adăugat el.

Numeroși aliați au cerut investigații amănunțite privind sursa rachetei. Președintele american Joe Biden a declarat că probabil nu a fost lansată din Rusia.

Între timp, Rusia a declarat că nu are nimic de-a face cu explozia.

De asemenea, Polonia va invoca, probabil, articolul 4 al NATO , au declarat oficialii polonezi în primele ore ale zilei de miercuri.

Articolul 4 este un apel la consultări între aliați în fața unei amenințări la adresa securității.

Explozia de marți de la o fermă din apropierea graniței ucrainene a avut loc în timp ce Rusia a lansat un val de rachete care a vizat infrastructura energetică ucraineană, atacuri despre care Kievul a spus că au fost cele mai puternice din cele aproape nouă luni de război.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite