Remus Borza: Angela Merkel ar putea fi nevoită să renunţe la funcţia de cancelar al Germaniei chiar în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei Foto: EPA/EFE
Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei Foto: EPA/EFE

Şefa Executivului de la Berlin, Angela Merkel, care a anunţat recent că nu va mai candida pentru postul de preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) la congresul acestei formaţiuni din decembrie, ar putea fi nevoită să se retragă din funcţia de cancelar federal chiar anul viitor. Potrivit deputatului independent Remus Borza, acest lucru va depinde de rezultatul alegerilor pentru şefia CDU.

„Spuneam încă din octombrie 2017, odată cu alegerile parlamentare din Germania, că este începutul sfârşitului pentru Merkel. După patru luni de negocieri foarte dure cu social-democraţii, a încropit in extremis o majoritate. La învestitura Cabinetului, a obţinut 364 de voturi, cu doar nouă mai multe decât minimul de 355 de voturi de care avea nevoie, în condiţiile în care coaliţia de guvernare dispune de 399 de mandate. Asta înseamnă că 35 de parlamentari, atât din propriul partid, cât şi din partea social-democraţilor lui Schulz nu i-au dat votul de încredere. Acesta a fost primul semn de îngrijorare sub aspectul solidităţii coaliţiei şi al sprijinului de care se bucura Merkel“, scrie Remus Borza pe site-ul său.

„Raportat la evoluţiile politice interne şi internaţionale, în funcţie şi de rezultatul alegerilor pentru şefia CDU, există riscul - din ce în ce mai mare - ca Merkel să fie nevoită să renunţe şi la funcţia de cancelar al Germaniei, chiar în 2019. Se vor încheia 20 de ani de merkelianism în politica europeană, caracterizat de stabilitate, echilibru şi predictibilitate“, adaugă el.

Acest lucru este posibil, potrivit deputatului, chiar dacă Angela Merkel anunţase că intenţionează să-şi ducă actualul mandat de cancelar, care se termină în 2021, la bun sfârşit.

În opinia lui Borza, plecarea sau rămânerea lui Merkel în funcţia de cancelar nu va avea un impact şi asupra preşedintelui României.  „Klaus Iohannis e în relaţii bune nu doar cu Angela Merkel, ci şi cu actualul secretar general al Comisiei Europene, germanul Martin Selmayr, fostul şef de cabinet al lui Jean-Claude Juncker. Şi cu comisarul european Oettinger, un apropiat al doamnei Merkel, Iohannis are o relaţie bună. Indiscutabil, indiferent cine ar fi cancelar, va exista o susţinere aproape totală şi necondiţionată pentru Iohannis, care este etnic german. Motiv pentru care nu văd o problemă pentru Iohannis plecarea sau rămânerea lui Merkel în funcţia de cancelar al Germaniei“, afirmă deputatul independent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite