Relaţiile Serbiei cu Rusia ar putea fi afectate de decesul lui Navalnîi, afirmă preşedintele sârb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile Serbiei cu Rusia ar putea fi afectate de decesul recent al disidentului Aleksei Navalnîi în închisoare, a declarat duminică preşedintele prorus al Serbiei, Aleksandar Vucic, pentru televiziunea sârbă Prva, informează dpa.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici FOTO EPA EFE
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici FOTO EPA EFE

Vucic a spus că a fost „îngrozit" de ştirea privind decesul lui Navalnîi la 47 de ani, cel mai ferm critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, deces care a fost anunţat vineri de media de stat rusă şi confirmat de echipa lui Navalnîi sâmbătă, anunță Agerpres.

A fost prima dată când preşedintele sârb, care a fost criticat de mass-media că nu a aplaudat-o pe văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, după discursul ei de vineri la Conferinţa de Securitate de la Munchen, a abordat public acest subiect.

Atitudinea Serbiei faţă de Rusia trebuie acum văzută în contextul ofensivei Rusiei în Ucrainei şi al viitoarelor alegeri prezidenţiale din SUA, a spus Vucic, chiar dacă a adăugat că sancţiuni care să vizeze Rusia sunt în continuare excluse.

Iulia Navalnaia a stat lângă el, la Munchen 

Întrebat despre reacţia lui la discursul Iuliei Navalnaia, preşedintele sârb a declarat că el nu ştia cine este vorbitoarea. Înainte de a lua cuvântul, Iulia Navalnaia a stat lângă Vucic în cadrul audienţei.

Vucic a spus că el nu a putut desluşi ecusonul pe care îl purtau participanţii la conferinţă.

Înregistrări video postate de media sârbe au arătat că, în pofida faptului că Vucic s-a ridicat de pe scaun după discursul Iuliei Navalnaia, spre deosebire de ceilalţi el nu a aplaudat.

În politica sa externă, Vucic oscilează între Rusia şi Occident. În pofida războiului rus împotriva Ucrainei, el menţine bune relaţii cu Kremlinul, dar doreşte de asemenea ca ţara sa să adere la Uniunea Europeană.  

Noi detalii despre cazul Navalnîi: spionii lui Putin au vizitat colonia penală „Lupul polar” înainte de declararea decesului

În pofida represiunii, susținătorii lui Aleksei Navalnîi continuă să depună flori la memorialele improvizate în Rusia pentru principalul opozant al regimului Putin, declarat mort vineri în colonia penală IK-3 din Harp, cunoscută și ca „Lupul polar”. O moarte care suscită numeroase întrebări despre circumstanțele în care s-a produs.

„Moartea lui Navalnîi este rezultatul unei crime: o crimă planificată, o crimă efectuată metodic, o crimă de care statul rus este vinovat”, denunță OVD-Info, un ONG care recenzează victimele represiunii din Rusia.

Sute de ruși arestați pentru că și-au arătat indignarea în stradă

La Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Tomsk și multe alte orașe din Rusia susținătorii lui Navalnîi continuă să depună flori cu riscul de a fi arestați. La Sankt Petersburg alte 20 de persoane au fost reținute duminică, potrivit OVD-Info.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite