Regina Danemarcei a anunțat că va abdica, după 52 de ani de domnie: „A sosit momentul”

0
Publicat:

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a anunțat duminică, 31 decembrie, în cadrul discursului său de Anul Nou că va abdica în luna ianuarie a anului 2024, după 52 de ani de domnie, relatează Independent.

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei va abdica. Foto: Arhivă

În vârstă de 83 de ani, regina este cel mai longeviv monarh din Europa. Hotărârea survine după ce, în luna februarie, a trecut printr-o intervenție chirurgicală la spate. 

 „Intervenția chirurgicală a dus, în mod natural, la o reflecție asupra viitorului - dacă nu cumva a sosit momentul de a lăsa responsabilitatea generației următoare. 

Am decis că acum este momentul potrivit. La 14 ianuarie 2024 - la 52 de ani după ce i-am succedat iubitului meu tată - voi renunța la funcția de regină a Danemarcei”, a transmis suverana.

Născută în anul 1940, regina Margrethe a II-a a s-a bucurat de-a lungul vieții de un larg sprijin din partea danezilor, fiindu-i apreciată personalitatea creativă şi plină de tact. Fiind cel mai mare copil al fostului monarh al Danemarcei, regele Frederik al IX-lea și al reginei Ingrid, ea a preluat tronul după moartea tatălui său. 

S-a căsătorit cu prințul Henrik cu cinci ani înainte de a fi încoronată, în anul 1967. În luna septembrie a anului 2022, după moartea reginei Elisabeta a II-a, Margrethe a II-a a devenit cel mai longeviv monarh din Europa. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite