Reacţia vicepremierului Ucrainei când a aflat că ţara sa a primit statutul de candidată la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga Stefanishyna FOTO FACEBOOK
Olga Stefanishyna FOTO FACEBOOK

Vicepremierul Ucrainei pentru integrare europeană şi euro-atlantică, Olga Stefanishyna, a izbucnit în plâns când a primit vestea că cele 27 de ţări membre ale UE au decis să-i acorde Ucrainei statutul de ţară candidată la blocul comunitar.

„Azi, Ucraina a devenit candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană! Este atât de mişto încât nu mai e nimic de adăugat. Las doar poza asta!”, a scris pe Facebook Olga Stefanishyna.

Imaginea o surprinde la biroul său acoperindu-şi faţa cu un şerveţel. Oficialul guvernamental a plâns de bucurie.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a numit un „moment istoric" decizia anunţată joi de a acorda statutul de ţări candidate la UE Ucrainei, aflată în plină ofensivă rusă, şi Moldovei.

„Aşa mi-am început discursul la Consiliul European din 24 martie, acum trei luni, când v-am îndemnat să ne susţineţi. Şi aceasta este o cale destul de mare pe care am parcurs-o în aceste trei luni! Noi toţi împreună: Ucraina, statele dumneavoastră şi Uniunea Europeană în ansamblu. Această cale nu este politică. Cred că acesta este ceea ce va fi întotdeauna punctul de plecare al noii istorii a Europei. Europa fără diviziune. Europa fără zone gri. Europa care este cu adevărat unită şi care ştie să se apere, valorile, viitorul ei. Astăzi aţi adoptat una dintre cele mai importante decizii pentru Ucraina în toţi cei 30 de ani de independenţă ai statului nostru.

Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut chiar acum, în timpul nostru şi în condiţii atât de dificile, când războiul rusesc ne testează capacitatea de a păstra libertatea şi unitatea. În a cincea zi a războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, am solicitat aderarea la Uniunea Europeană. Am oferit răspunsuri extrem de rapide şi de înaltă calitate la chestionarul primit de la Comisia Europeană. Şi iată rezultatul dorit astăzi. Astăzi, aş dori să reafirm că Ucraina este capabilă să devină un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a transmis joi noaptea preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în urma deciziei Consiliului European referitoare la aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Zelenski a avut un mesaj special şi pentru România: ”Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite