Reacția lui Kadîrov după ce Papa Francisc a spus că soldații ceceni din Ucraina sunt printre „cei mai cruzi”

0

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a reacționat la cuvintele Papei Francisc, care i-a numit pe ceceni și buriați „cei mai cruzi” participanți la războiul din Ucraina. Răspunsul lui Kadîrov, pe Telegram, a fost preluat de Meduza.

Ramzan Kadîrov: Nu începem o luptă fără o ofertă de pace FOTO: Profimedia
Ramzan Kadîrov: Nu începem o luptă fără o ofertă de pace FOTO: Profimedia

Este păcat pentru o personalitate religioasă de renume mondial să nu știe despre atitudinea musulmanilor față de inamic”, a scris Kadîrov, adăugând că îl consideră pe pontif „o victimă a propagandei și a perseverenței presei străine”.

Aș putea să-mi amintesc cu răutate Inchiziția, Cruciadele sau chiar să menționez filmările reale brutale realizate de gunoaie Bandera, recentele execuții ale soldaților ruși neînarmați, dar aș prefera să vă spun despre cum se ghidează fiecare cecen, fie în timpul războiului, fie în viața civila. Acesta este Islamul.

Nu începem o luptă fără o ofertă de pace, așa cum a făcut profetul nostru Mahomed. Și am făcut asta de la începutul Operațiunii Speciale, probabil de zeci de ori. Despre atitudinea cecenilor față de prizonieri, fie că este crudă sau nu, vă vor spune înșiși militarii ucraineni, care au fost în captivitatea noastră.

Mai mult, fiecare musulman știe că un dușman care a pronunțat shahada (recunoașterea lui Allah ca singurul Dumnezeu) nu poate fi eliminat sau urât ca dușman. Iar cel care s-a pocăit trebuie să fie complet iertat. Este păcat pentru o personalitate religioasă de renume mondial să nu știe despre atitudinea musulmanilor față de inamic.

Da, suntem zeloși în a ne proteja Patria, religia și oamenii. Facem apel la inamic să se predea și cetățenii noștri să se ridice pentru ei înșiși. Asta e cruzime?

Nu există un singur alcoolic sau dependent de droguri în rândurile luptătorilor noștri, toată lumea este profund religioasă. Și fiecare dintre luptători știe că în război nu trebuie să uităm de onoare, demnitate și respect chiar și pentru inamic.

Și, în general, cum poți determina dacă un adversar este vesel, posomorât, sentimental sau crud pe câmpul de luptă? Și cum să determinăm într-un detașament combinat naționalitatea unui soldat rus, dacă în țara noastră trăiesc mai mult de 190 de naționalități diferite?”, a scris Kadîrov.

Anterior, ambasadorul Rusiei la Vatican, Alexander Avdeev, a înaintat un protest oficial împotriva declarațiilor pontifului, exprimându-și „indignarea față de astfel de insinuări”. Șeful Buriației, Alexei Țidenov, a calificat raționamentul Papei Francis drept „ciudat”, iar președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, drept - „primitiv”.

Acuzațiile Papei Francisc și reacția Rusiei

Declarațiile lui Kadîrov vin după ce Papa Francisc a sugerat într-un interviu pentru revista catolică „America” publicat luni, că membrii forțelor sale armate care provin din regiunea budistă Buriatia şi din republica majoritar musulmană Cecenia au fost „cei mai cruzi” în timpul luptelor din Ucraina, a relatat The Guardian.

„În general, cei mai cruzi sunt poate cei care sunt din Rusia, dar nu sunt de tradiţie rusă, de pildă cecenii, buriaţii şi aşa mai departe”, a spus el.

Rusia s-a bazat în mod disproporționat pe minoritățile etnice pentru a-și asigura principala forță de luptă în Ucraina.

Grupurile pentru drepturile omului şi organizaţiile media independente au adus nenumărate dovezi ale crimelor de război comise de Rusia, dar nu au existat date care să sugereze că soldaţii din minorităţile naţionale care luptă în Ucraina s-au comportat mai rău decât etnicii ruşi, a mai notat cotidianul britanic.

Comentariile papei au fost condamnate rapid de oficialii ruși luni seara.

Aceasta nu mai este rusofobie, este o perversiune la un nivel pe care nici măcar nu pot să-l numesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, pe canalul său Telegram.

Suntem o singură familie cu buriați, ceceni și alți reprezentanți ai țării noastre multietnice și multiconfesionale”, a adăugat Zakharova.

Alexandra Garmazhapova, fondatorul organizației anti-război Buryatia Liberă, a calificat aceste comentarii drept „inescuzabile și rasiste”.

"Rusia duce un război imperial început şi condus de Vladimir Putin, care, nu este membru al unei minorităţi etnice. Papa ar trebui să îl condamne personal, dar a ales să îl ocolească pe preşedintele rus.”

„Să nu uităm că Biserica Ortodoxă Rusă este unul dintre cei mai mari susţinători ai războiului", a adăugat Garmajapova, referindu-se la Patriarhul Kirill.

Garmajapova a subliniat, de asemenea, rezultatele unei anchete ucrainene care a identificat un grup de soldaţi de etnie rusă ca fiind principalii suspecţi din spatele uciderii civililor din suburbia Kievului Bucea, în primăvara trecută.

"Aceste comentarii sunt greşite din foarte multe puncte de vedere", a conchis ea.

Nu este prima dată când Papa stârneşte controverse din cauza opiniilor sale despre Ucraina. Kievul l-a criticat în mod repetat pe şeful Bisericii Catolice de la începutul invaziei Rusiei, în februarie, pentru că nu a condamnat în mod ferm Kremlinul pentru rolul său în conflict.

Papa Francisc a mai spus anterior că invazia Moscovei în Ucraina a fost "poate cumva provocată," de către Occident, menţionând o conversaţie pe care a avut-o cu un şef de stat, căruia nu l-a numit, dar care şi-ar fi exprimat îngrijorarea că NATO "latră la porţile Rusiei" într-un mod care ar putea duce la război.

Într-o aparentă mustrare la acuzaţiile că nu l-a criticat direct pe Putin, Papa Francisc a declarat pentru revista America: "Uneori încerc să nu precizez pentru a nu jigni şi mai degrabă condamn în general, deşi se ştie bine pe cine condamn. Nu este necesar ca eu să pun nume şi prenume".

El a continuat: „De ce nu-l numesc pe Putin? Pentru că nu este necesar; este deja cunoscut. Cu toate acestea, uneori oamenii se prind de un detaliu. Toată lumea știe poziția mea, cu Putin sau fără Putin, fără a-l numi.”

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri