Războiul din Ucraina a sporit ameninţarea utilizării armelor chimice, declară şeful OIAC

0
Publicat:

Ameninţarea utilizării armelor de distrugere în masă a sporit odată cu invazia rusă în Ucraina, a declarat luni directorul general al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)., Fernando Arias, potrivit AFP, citat de Agerpres.

OIAC spune că războiul din Ucraina a crescut amenințarea utilizării armelor chimice FOTO Shutterstoc
OIAC spune că războiul din Ucraina a crescut amenințarea utilizării armelor chimice FOTO Shutterstoc

OIAC continuă să urmărească atent situaţia din Ucraina, a subliniat Fernando Arias la reuniunea anuală a organizaţiei.

''Situaţia din Ucraina a crescut din nou ameninţarea reală ridicată de armele de distrugere în masă, inclusiv de armele chimice. Aceasta a exacerbat tensiunile existente până la un punct unde unitatea comunităţii internaţionale cu privire la provocările mondiale comune legate de securitatea şi pacea internaţionale nu poate fi prezumată'', a spus Arias.

El şi-a exprimat regretul că organismele internaţionale specializate în dezarmare, precum OIAC, laureată a premiului Nobel pentru Pace în 2013, ''au devenit locuri de confruntare şi dezacord''.

Fernando Arias a ţinut să le reamintească Rusiei şi Ucrainei că se numără printre cele 193 de ţări care s-au angajat ''solemn şi voluntar ca niciodată, în nicio circumstanţă, să nu dezvolte, producă, achiziţioneze, stocheze, transfere sau utilizeze arme chimice''.

Moscova ar putea decide să folosească arme chimice în Ucraina, dacă va pierde în continuare teren pe frontul din estul țării, cred oficialii din administrația președintelui american Joe Biden. Potrivit publicației Politico, armele chimice ar fi opțiunea președintelui rus Putin, înaintea celor nucleare.

Ucraina a acuzat Rusia că ar fi folosit arme chimice pe câmpul de luptă, în timp ce Rusia a încercat să susțină că țara invadată ar pregăti un atac cu bombă murdară pentru a da vina pe Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite