Război în Ucraina. În Odesa, de la bone, la programatori, toată lumea pune umărul la efortul de apărare a oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile din Odesa împletesc plase de camuflaj în timp ce se roagă pentru siguranţa copiilor lor aflaţi în primele linii.
Femeile din Odesa împletesc plase de camuflaj în timp ce se roagă pentru siguranţa copiilor lor aflaţi în primele linii.

În Odesa, un oraş-port important din punct de vedere strategic de pe coasta Ucrainei la Marea Neagră, civilii de toate profesiile de la programatori IT la muncitori obişnuiţi, au pus mâna pe arme pentru a apăra localitatea.

Zena a fost director de marketing pentru o companie IT înainte de a se alătura forţelor armate ale Ucrainei. El a spus pentru CNN că doi dintre prietenii săi au fost deja ucişi în război, ambii voluntari care luptaseră în oraşul asediat Herson. "Nu au nicio bază militară. Ambii sunt programatori", a spus el.

O tânără voluntară de 19 ani, care a lucrat anterior ca dădacă, spune că s-a confruntat o dată cu ameninţarea rusă la adresa casei ei. Când avea 11 ani, ea a fugit din Crimeea, care a fost ocupată de Rusia în 2014 şi anexată în urma unui referendum considerat pe scară largă ca o falsă.

Femeile din Odesa împletesc plase de camuflaj în timp ce se roagă pentru siguranţa copiilor lor aflaţi în primele linii. "Ştim pericolul. Ştim că va veni. Dar nu ştiam când va veni", a spus Nellia Kononova.

Ea le ceruse copiilor săi să rămână cu ea pentru siguranţa lor – dar ei erau hotărâţi să lupte şi să apere Ucraina „pentru că toată lumea iubeşte patria noastră”, a spus femeia, înainte de a izbucni în lacrimi. „Mă rog în fiecare zi, mă rog în fiecare noapte, ca ei să rămână în viaţă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite