Război în Ucraina. Amnesty International acuză armata ucraineană că pune civili în pericol. Kievul se declară „indignat” de un raport „injust”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

ONU anunţă că a fost solicitată atât de ucraineni, cât şi de ruşi să investigheze atacul de la închisoarea Olenivka soldat cu moartea a 53 de prizonieri de război. În acest context, un oficial american atrage atenţia că Moscova fabrică „dovezi” precum că atacul respectiv a fost efectuat cu sisteme de rachete HIMARS. Pe de altă parte, Amnesty International acuză armata ucraineană că pune civili în pericol. Kievul respinge această acuzaţie.

UPDATE 19.53 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba şi-a manifestat joi „indignarea” după ce organizaţia Amnesty International a acuzat armata ucraineană că pune în pericol civilii prin amplasarea de trupe în zone rezidenţiale în războiul declanşat împotriva ei de Rusia.

„Sunt indignat, la fel ca şi voi, de raportul Amnesty International. Îl consider injust”, a spus într-un mesaj video pe Facebook ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Acesta a susţinut că Amnesty International „creează un fals echilibru între opresor şi victimă, între ţara ca a distrus sute de mii de civili, oraşe, teritorii şi ţara care se apără cu disperare”.

„Încetaţi să creaţi această realitate falsă, în care toată lumea este puţin vinovată pentru ceva şi începeţi să relataţi sistematic adevărul despre ceea ce Rusia reprezintă cu adevărat astăzi!”, a indicat ministrul Kuleba.

Cu puţin timp înaintea mesajului acestuia, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a susţinut că „vieţile oamenilor” sunt „prioritare” şi că populaţia oraşelor din proximitatea liniei frontului sunt evacuate, el acuzând Amnesty de participare la o „campanie de dezinformare şi propagandă” ce validează argumentele Kremlinului.


UPDATE 17.06 Forţele invadatoare ruseşti fabrică dovezi pentru a da vina pe forţele armate ucrainene în cazul atacului asupra închisorii din Olenivka soldat cu moartea a 53 de prizonieri de război, semnalează un oficial american, potrivit The Associated Press.

Potrivit acestui oficial, partea rusă ar putea pune printre dărâmăturile închisorii muniţii de la sisteme de rachete HIMARS care să fie folosite drept „dovezi” precum că atacul a avut loc cu arme livrate Ucrainei de către occidentali.

Situată lângă Doneţk, Olenivka este ocupată în prezent de separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

Ministerul rus al Apărării a susţinut chiar în primul comunicat pe tema acestui atac că ucrainenii au lovit închisoarea cu sisteme HIMARS.

Kievul a respins imediat această acuzaţie, denunţând o „operaţiune clasică sub steag fals” pentru a da vina pe armata ucraineană.

De asemenea, Kievul a cerut o anchetă internaţională asupra celor petrecute la Olenivka, solicitare acceptată în cele din urmă de Moscova.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a confirmat faptul că „a primit solicitări din partea Rusiei şi Ucrainei pentru a efectua o investigaţie” la Olenikva.


UPDATE 16.20 ONG-ul Amnesty International a învinuit, joi, armata ucraineană că a pus în pericol civili prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea din zone populate a unor bombardamente împotriva forţelor ruse.

„Am documentat o tendinţă a forţelor ucrainene de a periclita civili şi de a încălca legile războiului când acţionează în zone locuite”, a afirmat secretara generală a organizaţiei, Agnes Callamard, citată într-un comunicat al organizaţiei.  

„Faptul că se găseşte într-o poziţie defensivă nu exonerează armata ucraineană de respectarea dreptului internaţional umanitar", a mai precizat Callamard.  

Amnesty susţine că, din informaţiile pe care le are, soldaţii care s-au instalat printre locuitori nu le-au solicitat acestora să părăsească împrejurimile. 

Totuşi, organizaţia menţionează că nu sunt motivate în niciun caz  „atacurile ruse orbeşti”, în urma cărora civilii au fost loviţi. 

Totodată, Amnesty a afirmat că a contactat în 29 iulie ministerul ucrainean al Apărării pentru a discuta concluziile la care a ajuns, însă nu a primit niciun răspuns până la publicarea comunicatului.


UPDATE 16.17 Separatiştii proruşi din regiunea Doneţk susţin că cinci civili au fost ucişi în urma unui atac al armatei ucrainene în centrul oraşului cu acelaşi nume.

„Ca urmare a bombardării zonelor rezidenţiale din districtul Voroşilovskii, cinci civili au fost ucişi, şase persoane au fost rănite, clădiri rezidenţiale, un hotel şi infrastructura civilă au fost distruse”, au menţionat forţele de apărare teritorială.

Ucraina nu a făcut nicio declaraţie cu privire la acest atac anunţat de seapratişti.


UPDATE 15.18 Forţele armate ale Ucrainei anunţă că au eliminat-o pe „terorista” Olga Kaciur, cu numele de cod „Korsa”, acuzată că a orchestrat atacuri împotriva civililor din Donbas.

Olga Kaciur a intrat pe lista neagră a Kievului după ce a organizat atacuri mascate împotriva civililor din Donbas, transmite publicaţia ucraineană „Zerkalo Nedeli”.

Angajată alături de forţele separatiste proruse ale aşa-numitei Republici Populare Doneţk, Kaciur, cu numele de cod „Korsa”, ar fi atacat civili în timp ce purta echipamente şi însemne ale forţelor armate ale Ucrainei. Intenţia era de a da vina pe armata ucraineană pentru uciderea unor civili şi de a ostiliza astfel populaţia din Donbas împotriva conducerii de la Kiev.

„În sfârşit. Pseudo-colonelul, fosta poliţistă şi comandant al ReADn 3 omsbr Kaciur Olga <<Korsa>> a făcut un <<gest de bunăvoinţă>>”, a comentat ofiţerul ucrainean Anatoli Ştefan pe canalul său de Telegram.

Primarul oraşului Horlivka, Ivan Prihodko, un colaborator al Moscovei, a recunoscut lichidarea Olgăi Kaciur.


UPDATE 15.16 Trupele ruse caută să securizeze tunelurile subterane de sub o fabrică de textile din oraşul Herson, pentru a parca până la 40 de vehicule blindate sub instalaţie.

„În noaptea următoare, invadatorii (ruşi) au intrat şi au jefuit proviziile”.

În apropiere, în Antonivka, ruşii cumpărau toate bărcile de cauciuc pe care puteau pune mâna - probabil din cauza artileriei ucrainene care atacă podurile de peste râul Dnipro.

Comandamentul operaţional de sud al armatei ucrainene a declarat anterior că Moscova caută să lanseze o nouă ofensivă în sudul Ucrainei, pentru a preîntâmpina iminentul efort ucrainean de eliberare a zonelor ocupate din regiunile Herson şi Zaporojie.


UPDATE 15.13 Surse occidentale afirmă pentru CNN că aproximativ 20.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei lor în Ucraina.

De asemenea, circa 55.000 de soldaţi ruşi au fost răniţi, pierderile în rândul forţelor armate ale Moscovei ridicându-se astfel la aproximativ 75.000 soldaţi.


UPDATE 13.20 Ruşii au nevoie de centrala de la Zaporojie pentru a se „juca cu nervii” Occidentului

Forţele ruseşti se folosesc probabil de poziţiile sale în centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar pentru a amplifica temerile occidentale privind un dezastru nuclear în Ucraina, într-un efort de a diminua voinţa occidentală de a oferi sprijin militar pentru o contraofensivă ucraineană, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de miercuri spre joi.


UPDATE 12.25 Ucraina a scos din uz calea ferată care leagă oraşul Herson de Crimeea şi prin care ruşii îşi transportă muniţia

Forţele ucrainene au scos din funcţiune o cale ferată de transport de muniţii ruseşti care leagă oraşul Herson de Crimeea, reuşind să blocheze şi mai mult liniile de aprovizionare ruseşti, a declarat miercuri Ministerul britanic al Apărării. Luptele din Herson s-au intensificat în ultimele săptămâni, pe măsură ce forţele ucrainene fac progrese pentru a alunga trupele ruseşti din ceea ce Ministerul britanic al Apărării a descris ca fiind „cel mai important centru de populaţie, ocupat de Rusia”.


UPDATE 10.10 Zelenski califică acţiunile fostului cancelar german Schroeder drept „dezgustătoare”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat miercuri drept „dezgustător” comportamentul fostului cancelar german Gerhard Schroeder, care a afirmat că Rusia vrea o „soluţie negociată” a războiului, transmite Reuters.


UPDATE 09.40 Rusia a bombardat oraşul natal al preşedintelui Zelenski

Rusia a început să creeze o forţă militară de atac care vizează oraşul natal al lui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog, şi ar putea pregăti noi operaţiuni ofensive în sudul Ucrainei, indormează comandamentul militar sudic al Ucrainei.Oraşul producător de oţel Krvoi Rog, unde a crescut preşedintele ucrainean, se află la aproximativ 50 de km de linia de front sudică şi a fost vizat în noaptea de miercuri spre joi de bombardamente, a anunţat şeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, care a postat fotografii cu consecinţele bombardamentelor nocturne din districtul Krivoi Rog.

„Rusia a început să creeze un grup de atac în direcţia Krivoi Rog. De asemenea, este destul de probabil ca inamicul să pregătească o contraofensivă ostilă cu planul ulterior de a ajunge la graniţa administrativă a regiunii Herson.

Atacuri in Krvoi Rog orasul lui Zelenski FOTO Twitter

UPDATE 08.05 De ce un acord cu Putin în cazul Ucrainei ar face mai mult rău decât bine

Rusia cere o „soluţie negociată” în Ucraina în propriile condiţii. De cealaltă parte, Ucraina spune că Rusia nu face decât să o „invite la capitulare” în timp ce „ridică gradul terorii”. Un analist american respinge orice „soluţie diplomatică”, apreciind că ar fi vorba de o „abdicare ipocrită” şi o acceptare a masacrelor comise de ruşi, precum şi a afrontului lor împotriva ordinii internaţionale bazate de reguli.


UPDATE 07.45 Zelenski vrea „discuţii directe” cu preşedintele Chinei pentru încheierea războiului cu Rusia

Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post, transmite Reuters. Liderul ucrainean a îndemnat China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei.


UPDATE 05.40 Forţele ruse folosesc probabil centrala nucleară (CNE) Zaporijia din Enerhodar pentru a provoca temeri în Occident cu privire la un dezastru nuclear în Ucraina, probabil într-un efort de a degrada voinţa occidentală de a oferi sprijin militar unei contraofensive ucrainene.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat pe 3 august că centrala nucleară (CNP) Zaporijia din Ucraina, care este ocupată în prezent de forţele ruse, este „complet scăpată de sub control” şi că „fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat” la uzină. El a avertizat că forţele ruse nu respectă integritatea fizică a centralei şi a cerut Rusiei şi Ucrainei să faciliteze rapid vizita AIEA la complex. Şeful Administraţiei Ocupaţiei Ruse Zaporijia, Evgeniy Balitskyi, a răspuns că AIEA a fost binevenită la fabrică: „Suntem gata să arătăm cum o păzeşte armata rusă astăzi şi cum Ucraina, care primeşte arme din Vest, foloseşte aceste arme, inclusiv drone, pentru a ataca centrala nucleară, comportându-se ca o maimuţă cu o grenadă.” Oficialii ruşi consideră că Ucraina foloseşte în mod iresponsabil armele furnizate de Occident şi riscă un dezastru nuclear. Teza este folosită pentru a descuraja statele occidentale şi alte state aliate să ofere sprijin militar suplimentar pentru contraofensiva sudică a Ucrainei.

Forţele ruse din jurul CNE au atacat poziţiile ucrainene din Nikopol şi în alte părţi în ultimele săptămâni, punând Ucraina în mod intenţionat într-o poziţie dificilă - fie Ucraina răspunde cu foc, riscând condamnarea internaţională şi un incident nuclear (ceea ce forţele ucrainene este puţin probabil să facă), fie forţele ucrainene permit forţelor ruse să continue să tragă asupra poziţiilor ucrainene dintr-o „zonă sigură” eficientă. Primarul ucrainean al oraşului Enerhodar, Dmytro Orlov, a raportat pe 3 august că forţele ruse au lansat rachete asupra Enerhodar din satele învecinate pentru a acuza în mod fals forţele ucrainene că bombardează Enerhodar şi pun în pericol NPP.

ISW a evaluat pe 21 iulie că forţele ruse ar putea depozita echipamente militare grele în centrala nucleară Zaporijia (NPP) din Enerhodar pentru a o proteja de atacurile ucrainene. Forţele ruse au organizat, de asemenea, atacuri cu steag fals în jurul Enerhodar de la începutul lunii iulie, aşa cum a raportat anterior ISW.

UPDATE 04.25 Forţele ruse probabil au incendiat complexul închisorii în care era deţinuţi prizonierii de război ucraineni din regiunea Doneţk ocupată

Forţele ruse au acuzat Ucraina pentru o presupusă lovitură de precizie folosind echipament militar furnizat de Occident, fapt care ar putea descuraja sprijinul militar suplimentar din Occident pentru Ucraina.

Direcţia Principală de Informaţii Militare (GUR) ucraineană a raportat că a stabilit că Grupul Wagner a incendiat în mod deliberat complexul închisorii pe 28 iulie. Acest raport este în concordanţă cu pagubele observabile în videoclipurile furnizate de Rusia de la faţa locului. GUR a raportat că forţele Wagner au „minat” clădirea cu substanţe inflamabile nespecificate, ceea ce a dus la o răspândire rapidă a focului în întreaga clădire. Imaginile furnizate de Rusia şi imaginile comerciale prin satelit din colonie au arătat că pereţii clădirii au fost arşi, dar încă stau în picioare şi nu au scos la iveală cratere de obuze sau alţi indicatori care să corespundă unei lovituri de artilerie.

ISW a arătat şi anterior că imaginile de la faţa locului arată că atacul a deteriorat doar o clădire, nu a prăbuşit pereţii acelei clădiri şi nu a lăsat niciun crater în apropiere, sugerând foarte puternic că distrugerea închisorii a fost rezultatul fie a unei lovituri de precizie, fie a unei substanţe incendiare sau explozive plantat în interior. Oficialii ruşi au susţinut anterior că decesele prizonierilor de război au fost rezultatul unei lovituri HIMARS ucrainene, probabil ca o componentă a operaţiunii de dezinformare ruse în curs, în încercarea de a descuraja SUA să continue să furnizeze Ucrainei sisteme HIMARS.

UPDATE 03.46 Şapte avioane ruseşti au fost doborâte deasupra Kievului în 11 minute: un artilerist antiaerian a dezvăluit detaliile operaţiunii

Cea mai dificilă lună din timpul războiului pe scară largă cu Rusia a fost februarie, când aeronavele şi forţele terestre ruseşti au atacat cu putere Kievul.

Lt. colonel Denys Smazhnyi, un trăgător antiaerian al Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate Ucrainene, a povestit despre acest lucru într-un interviu pentru TSN. Potrivit acestuia, prima lună a războiului a fost o schimbare continuă, cu atacuri constante din partea inamicului.

"Nu au fost pauze. Atacul asupra Kievului s-a încheiat, a început pe direcţia Izyum. Apoi s-a încheiat atacul pe direcţia Izyum a început atacul asupra Odesei. Şi tot aşa", spune luptătorul. El a vorbit şi despre succesul Forţelor Aeriene în apărarea capitalei Ucrainei.

"Kiev. A avut loc un atac masiv atât la sol, cât şi pe cer. În 11 minute, 7 avioane au fost doborâte, aproape toată escadrila „s-a întins pe sol”! S-a părut că a fost un atac al ultimei speranţe. S-au apropiat de zona afectată, i-am „trântit”. Am distrus multe avioane atunci, iar după aceea s-au oprit atacurile aeriene asupra Kievului”, îşi aminteşte Smazhny.

UPDATE 02.31 "Ucraina este în flăcări. Aşa arată acum linia frontului ucrainean şi graniţa cu Rusia", scrie fotograful Evgeniy Maloletka.

Prima fotografie îl surprinde pe fotograf fugind de un incendiu într-un câmp, incendiu care a început după bombardarea zonei de trupele ruse.

UPDATE 01.22 Ieri dimineaţă, a avut loc o explozie în Karelia ca urmare a unei găuri apărute în gazoductul Volhov-Petrozavodsk. Nu au fost victime.

UPDATE 00.39 Peste zece milioane de persoane (10.350.489) au plecat din Ucraina după 24 februarie, conform datelor Oficiului Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi.

În acelaşi timp, 4.272.233 de persoane au intrat în Ucraina în aceeaşi perioadă.

ŞTIRE INIŢIALĂ În timpul zilei de ieri, Forţele Armate ale Ucrainei au distrus două obuziere, două mortiere şi o dronă de recunoaştere a Federaţiei Ruse

Comandamentul Operaţional „Sud” a comunicat printr-o postare pe Facebook distrugerea a 31 de invadatori ruşi şi a echipamentele acestora. Situaţia în zona operaţională este dificilă şi tensionată.

„Inamicul continuă să desfăşoare acţiuni ostile pe linia de apărare ocupată. Pentru a preveni înaintarea trupelor noastre şi a restabili poziţia pierdută, sunt aduse noi trupe ruse în direcţia Kryvorizka prin transferului de unităţi din  Armata Districtului Militar de Est”, se spune în postare.

După ce au mobilizat mai multe trupe folosind vehicule blindate, ocupanţii au încercat să efectueze atacuri în două direcţii: Biloghirka - Andriivka şi Sukhy Stavok - Bila Krynytsia. Cu toate acestea, în încercarea de a restabili poziţia pierdută, inamicul nu a reuşit şi s-a retras.

"În schimb, aviaţia inamică a devenit mai activă. Două perechi de avioane de atac Su-25 au atacat zonele populate din districtul Berislav. Inamicul a atacat poziţiile noastre de cinci ori cu perechi de elicoptere. Nu au fost pierderi", se spune în mesaj.

În plus, se observă că, în mijlocul zilei, periferia de sud a oraşului Kostroma a fost atacată cu rachete Grad. O persoană a murit, una a fost rănită, trei case particulare şi linii electrice au fost avariate.

„Avioanele noastre au lovit două centre întărite inamice în districtele Blagodatny şi Pravdyny”, a menţionat Comandamentul. În urma misiunilor de tragere ale unităţilor de rachete şi artilerie, au fost înregistrate următoarele pierderi inamice: 31 de ocupanţi, un tanc T-72, obuziere „Gvozdika” şi „Msta-B”, două mortiere, trei unităţi de echipamente blindate şi auto, precum şi o dronă de recunoaştere.

"A fost confirmat că postul de comandă al Corpului 22 de Armată al Forţelor de Coastă a Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost distrus în Chornobayivka. Totalitatea pierderilor inamice este încă investigată", se arată în postare.

În plus, se observă că flota inamică din Marea Neagră nu a suferit nicio modificare. Continuă să se ascundă în zone sigure pentru rachete şi să ţină la dispoziţie două nave port-rachete cu 16 rachete şi trei nave mari de desant.

Vă reamintim că ocupanţii au lovit regiunea Dnipropetrovsk cu „Uragane”: zeci de case au fost lovite şi avariate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite