Oficial american: Ruşii fabrică dovezi pentru a da vina pe ucraineni în cazul atacului de la închisoarea din Olenivka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atac la închisoarea din Olenivka FOTO Twitter
Atac la închisoarea din Olenivka FOTO Twitter

Forţele invadatoare ruseşti fabrică dovezi pentru a da vina pe forţele armate ucrainene în cazul atacului asupra închisorii din Olenivka soldat cu moartea a 53 de prizonieri de război, semnalează un oficial american, potrivit The Associated Press.

Potrivit acestui oficial, partea rusă ar putea pune printre dărâmăturile închisorii muniţii de la sisteme de rachete HIMARS care să fie folosite drept „dovezi” precum că atacul a avut loc cu arme livrate Ucrainei de către occidentali.

Situată lângă Doneţk, Olenivka este ocupată în prezent de separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

Ministerul rus al Apărării a susţinut chiar în primul comunicat pe tema acestui atac că ucrainenii au lovit închisoarea cu sisteme HIMARS.

Kievul a respins imediat această acuzaţie, denunţând o „operaţiune clasică sub steag fals” pentru a da vina pe armata ucraineană.

De asemenea, Kievul a cerut o anchetă internaţională asupra celor petrecute la Olenivka, solicitare acceptată în cele din urmă de Moscova.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a confirmat faptul că „a primit solicitări din partea Rusiei şi Ucrainei pentru a efectua o investigaţie” la Olenikva.

„Am luat o decizie în conformitate cu puterile şi capacităţile mele de a lansa o misiune de stabilire a faptelor”, a spus Guterres, subliniind totodată că ONU „nu are autoritatea de a deschide o anchetă penală”.

La rândul său, procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, afirmă că prizonierii de război închişi la Olenivka au fost atacaţi cu arme termobarice.

„Sunt mulţi experţi internaţionali care cooperează cu Parchetul General. Concluziile preliminare ale experţilor internaţionali indică faptul că metoda acestei crime a fost o armă termobarică. Acestea sunt constatările preliminare ale mai multor experţi internaţionali. Cu siguranţă nu a fost un atac cu rachetă - sunt siguri de asta”, a declarat Kostin luni seara.

Presa de stat din Rusia a difuzat imagini cu o clădire distrusă, presupunându-se a fi unul din blocurile penitenciarului, şi fragmente de cadavre calcinate. Analizând imaginile, experţi de la Institutul pentru Studiul Războiului au spus însă că „nu este genul de daune pe care le-ar provoca un atac cu rachete HIMARS”.

Mîhailo Podoliak, adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale a Ucrainei, acuză că a avut loc „o ucidere în masă, cinică şi premeditată a prizonierilor ucraineni de către ruşi”.

Konstantin Veliciko, un voluntar ucrainean care s-a aflat mai mult de o sută de zile în detenţie la Olenivka, precizează, într-o declaraţie pentru Current Time TV, că baraca distrusă de bombardament se afla într-o zonă industrială unde nu s-au aflat anterior deţinuţii şi că prizonierii ar fi fost transferaţi recent acolo, posibil în mod premeditat. Declaraţii similare au făcut pentru „Ukrainska Pravda” şi surse din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii. „Era baraca în care se aflau luptătorii Azov, în care fuseseră transferaţi cu câteva zile înainte de bombardament. Nu am putut înţelege însă de ce”, a spus una dintre surse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite