Ratko Mladici, „măcelarul din Balcani“, închisoare pe viaţă pentru crimele de război din Bosnia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ratko Mladici, fostul lider militar sârb din Bosnia
Ratko Mladici, fostul lider militar sârb din Bosnia

Justiţia internaţională a confirmat marţi, în apel, condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului lider militar sârb din Bosnia Ratko Mladici, găsit vinovat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul Războiului din Bosnia (1992-1995), relatează AFP.

 ”Camera de Apel confirmă sentinţa închisorii pe viaţă a domnului Mladici”, a anunţat într-un comunicat Mecanismul Tribunalelor Penale Internaţionale (MTPI) cu sediul la Haga.

Instanţa a respins astfel apelul fostului general, care a fost găsit vinovat de genocid prin rolul pe care l-a jucat în masacrul de la Srebreniţa.

Apărarea lui Mladic a susţinut că fostului lider al armatei sârbe din Bosnia i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil. Tribunalul a considerat însă că avocaţii lui Mladic nu au putut demonstra acest lucru. Implicarea lui Mladic în asediul capitalei Bosniei a fost şi ea contestată de către avocaţi. Tribunalul a respins apelul. Apărarea lui Mladic a contestat şi verdictul de implicare în uciderea bosniacilor şi croaţilor din alte 15 localităţi. Tribunalul a respins apelul.

Condamnările sale din 2017 rămân în vigoare, definitiv. Ratko Mladic, supranumit şi „măcelarul din Balcani“,  îşi va petrece restul vieţii în închisoare. Nu se ştie încă în ce ţară va fi transferat criminalul de război.Procurorul-şef al Naţiunilor Unite, Serge Brammertz, a spus, înaintea declarării verdictului, că Mladic este vinovat, iar acţiunile sale dinaintea genocidului de la Srebenica, din 1995, arată că acesta a fost premeditat. „Intenţia era deja prezentă din 1992", a menţionat Brammertz.

În anticiparea verdictului final, mai mulţi oameni care au supravieţuit genocidului au arborat steagurile Bosniei în faţa Tribunalului. Aceştia au scris pe steaguri numele localităţilor în care Mladic e acuzat că a comis crime de război.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite